Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

GLOSA: Andrej Babiš tepe vládu za reakce na protest na Václaváku, dřív se sám demonstrantům vysmíval

Andrej Babiš.
Zdroj: profimedia
+ Další 3 fotografie
glosa

Politické body jsou to hlavní a je úplně jedno, od koho je naženete. Přesně podobným rčením se zřejmě řídí špičky hnutí ANO, kterým po propuštění drtivé většiny marketingového týmu nikdo neradí, jak své frustrace držet na uzdě. Politici z hnutí tak nemají problém sdílet dezinformace, které se ani neobtěžují ověřovat. Babišův argument? Zveřejnili to všichni.

Andrej Babiš sice po volbách uvažoval o tom, že se z politiky stáhne, k radosti svých spolustraníků to ale neudělal a hnutí ANO jede dál. Ustoupilo však od organizovaných kampaní a snaha některých jeho politiků spíše než promyšlenou opoziční kampaň připomíná zmatené hledání nových voličů, které by ještě hnutí mohlo oslovit. Velkou skupinou jsou ti, kteří jsou frustrovaní - je vlastně jedno čím.

Andrej Babiš se zastal kolegyně

Expremiér se postavil k těm, kteří na protivládní demonstraci proti bídě, byli slušní - to se od něj očekává. Distancoval se přitom od těch, kteří požadovali stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. „Můžu říct, že tam byly tisíce našich voličů. Nebyli tam nic bořit. Ten incident ke konci byl samozřejmě špatně a je potřeba to vyšetřit. Chtěl bych se zastat paní Vildumetzové, protože ona jen sdílela video potom, co to na Facebooku sdíleli všichni, snad miliony lidí. A chtěla, aby vláda zareagovala a je to škoda,“ vychrlil Babiš s narážkou na to, že politička ANO sdílela video na Twitteru, které mělo dokazovat, že při útoku demonstrantů na Národní muzeum na protestující útočila policie. Babiš nakonec ještě zkritizoval vládu, že na demonstrace nijak nereaguje. Poslední argument si zapamatujte, ještě se k němu vrátíme.

To bohužel není pravda hned na několika rovinách, nehledě na to, že absence týmu, který by Babišovi trochu pomohl, je na první pohled patrná na premiérově stylu komunikace. Obhajovat vysoce postavenou političku ANO tím, že manipulativní video sdíleli všichni, to je argument, který nikomu z nás neprošel už na základní škole. Věříme tomu, že pokud Vildumetzová chtěla opravdu video vyšetřit, zřejmě by se zachovala poněkud jinak. Je to ale věc, která nejde dokázat a exhejtmanka tak může vesele dál tvrdit, že nepravdivým videem jen „vyvolávala diskuzi.“ Jistě.

Expremiér má krátkou paměť

Neúspěšný kandidát na prezidenta se rozhodl nebezpečně přiblížit lidem, kteří budou vždy proti jakémukoliv establishmentu, včetně toho, co nabízí právě hnutí ANO. Pokud stát bude podporovat kohokoliv jiného než jejich zájmy, budou proti.

V neposlední řadě Andrej Babiš vyčetl vládě, že na demonstrace nijak nereagoval s tím, že odborníci takový postup nedoporučují. Nevíme jistě, zda si Babiš pamatuje, že rekordní demonstrace, která se sešla na Letné, byla proti němu. Na adresu sto dvaceti tisíc lidí, kteří proti němu jindy přišli protestovat na Václavák tehdy prohlásil: „Je hezky, tak oni tam chodí teďka na koncerty.“ Tolik k jeho kritice reakcí vlády.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy