Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Alena Schillerová válcuje sociální sítě. Škoda, že je tak mizerná politička

GLOSA: Alena Schillerová válcuje sociální sítě. Škoda, že je tak mizerná politička
Zdroj: Martin Procházka/eXtra.cz
+ Dalších 8 fotografií
GLOSA

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová (59) tančí, skotačí, udělá všechno, co na „sockách“ svým sledujícím na očích vidí. A dorůstající děcka nadšeně jásají. Jen doufám, že než dorostou do možnosti stavit se u volebních uren, že jim dorostou i mozky a dostaví se také rozum.

Hnutí ANO a jeho drtivý marketing

Ať už si o hnutí ANO myslím cokoli a i když v éteru ohledně něj létají slova jako „populistické“, „mafiánské“, „nenávistné“, „estébácké“, „korupční“, „proruské“, „hnutí dotačního podvodníka“, a sem tam ta slova nezní úplně bezdůvodně, fakt je ten, že jestli něco má zvládnuté na jedničku, pak je to marketing.

Premiér Petr Fiala jakýkoli svůj úspěch zaobalí do tisíců slov, kterým rozumí jen on sám, pak nastoupí Andrej Babiš, Alena Schillerová nebo Karel Havlíček, zahlaholí nějaké nesmyslné, prázdné, ale úderné heslo, a jsou toho „plné internety“ a plná média. Je to všude.

Máme nyní nejnižší inflaci od prosince 2018, dozvíte se to ale někde? Moc ne, minimálně to není mezi prvními zprávami, protože to nevyvolává skandál. Schillerová by to s Babišem prodali jako svůj jedinečný úspěch, vláda pana profesora to „sebevražedně“ a nemastně–neslaně nechá zapadnout.

Zde je ten rozdíl v marketingu přímo propastný.


Alena Schillerová: Proč se předvádí a proč se nestydí

Ale zpátky k Aleně Schillerové, která je pro hnutí ANO hotovou spásou. I kdybyste milovali Andreje Babiše, jistě vám neušlo, že nepůsobí jako fajn charismatický chlapík, že mu chybí určitá míra lidskosti, autenticity. Když ho narafičí do něčeho, díky čemuž má působit lidově, vypadá nakonec naprosto směšně. Je to spíš nesmlouvavý kšeftman, vůdce, nikoli lidová figura.

To ovšem paní Alena lidskost nepostrádá. Navíc jí nevadí někde pumprlíkovat a šaškovat pro pobavení mas. Je jí úplně šumák, že se jí směje celý liberální Twitter.

Vždyť se o ní při té příležitosti pořád mluví, dostává se do povědomí (i podvědomí) potenciálních voličů – a to je to, co jako politička potřebuje.

Mnoha lidem, kteří zrovna nemají dvě vysoké školy a tři doktoráty k tomu (nic proti nim, já taky ne), pak stačí, když ji v televizi zahlédnou, jak svým uklidňujícím, konejšivým, vysvětlujícím tónem „tetky odvedle“ vypráví něco hrozně důležitého, čemu sice divák třeba ani moc nerozumí, ale protože paní Alenka působí, jako že o toho o tom hrozně moc ví (jakkoli třeba možná zrovna zcela vědomě lže či manipuluje), tak mu je ohromně sympatická.

A až přijdou volby, vzpomene si na to a ANO sesbírá plody pracného a letitého přesvědčování.

Proto TikTok a videa s legráckami, proto všechno to divadlo okolo.


Schillerová ani za nic

Sám to mám zcela jasně dané. I kdyby Alena Schillerová dělala stojky na jedné ruce, do toho rapovala plynně anglicky a stihla by ve stejnou chvíli fototermín s pávem, pro mě bude vždy zcela nevolitelná.

Už proto, jaká je a co reprezentuje. Pro mě je to především mimořádně mizerná politička.

Hraje si na ekonomku, ale jediný její ekonomický směr je „rozházejme, co to dá, kupme si úplatky voliče, platit to budou už jiné vlády, nás se to dávno týkat nebude“. A to prostě zodpovědný politik neudělá, takhle neuvažuje. Takto přemýšlí jen populista, který by neměl dostat přístup ani k dětskému prasátku, natožpak ke státní pokladně.

Další věc: až otrocky působící poslušnost „donu Burešovi“. Je vůbec političkou, nebo spíš „Andrejovou nekritickou sloužící“?

Pamatujete, jak jí podřízená Finanční správa zaklekávala (zdaleka nejen) na firmy, které stály v cestě podnikání Andreje Babiše? A jak soudy tato rozhodnutí, která ničila živobytí i existenci řady podnikatelů, shazovaly jako zcela skandální a nezákonná? Stále hrozí, že stát za desítky případů vyplatí na náhradách dohromady miliardy korun.

Pamatujete, jak šla Schillerová na ruku firmám svého stranického šéfa? Střet zájmů jako vyšitý, který tu probíhal bez mrknutí oka paní Aleny. Ta ostatně svého bosse hájí úplně ve všem.


Otrocky sloužící politici? Ty nechceme

Tahle republika potřebuje slušné politiky. Nikoli otrocky někomu sloužící politiky. A slušná podle mého názoru paní Alena ani náhodou není. Slušný politik neutratí erární miliony za své focení (informovaly například Novinky.cz), slušný politik neporušuje zákon ve prospěch svého bosse, nepřivede stát do takové spirály inflace, ze které se následující vláda horko těžko dostávala dodnes (za covidu Alena Schillerová rozházela stamiliardy a za řešení následků covidu to vážně nebylo).

Doporučené video: Alena Schillerová o seznámení s manželem


A už jen na okraj připomínám hodně podivnou kriminální kauzu jejího zetě, která skončila velmi zvláštním a neobvyklým způsobem. Hrozilo tehdy, že kvůli tomuto až „mafiánskému skandálu“ Alenu Schillerovou nejmenují ministryní financí. Měla politicky na kahánku. Jenže zeťák najednou místo trestního stíhání zcela zázračně dostal dohodu a oproštění od trestu, což se v podobných případech neděje.

Ale Alenka nám teď všem hezky zatrsá na TikToku, udělá cool gestíčko, možná zakroutí i boky a vše bude odpuštěno a zapomenuto…

Související články

Další články

Nejnovější kauzy