Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Fico, jdi domů, do Ruska! Slovenského premiéra vypískaly před Úřadem vlády desítky odpůrců

Robert Fico se měl sejít s Petrem Fialou.
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
+ Dalších 15 fotografií
FOTO

Slovenský premiér Robert Fico se v Česku nedočkal pěkného uvítání. Ne tak z řad politických špiček, čeští kolegové si na něj po drobném váhání čas našli. Řeč je ale o demonstrantech, kteří slovenského šéfa vlády rozhodně nečastují lichotivými jmény. Několik desítek lidí s proukrajinskými transparenty na Fica čekalo i před jeho příjezdem na jednání s jeho českým protějškem Petrem Fialou. Sešlo se však i několik Ficových podporovatelů. Redakce eXtra.cz byla u toho.

Premiér Petr Fiala přijal dnes ve Strakově akademii svůj nový slovenský protějšek – Roberta Fica. Mají jednat zejména o pokračování spolupráce obou zemí i aktuálních otázkách evropské politiky. Slovenský premiér do Prahy přijel na svou první oficiální zahraniční návštěvu po zvolení, setkat se má také s prezidentem Petrem Pavlem nebo lídrem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem. S Ficem dorazilo i několik ministrů slovenské vlády.

Odpůrci s transparenty

Atmosféru před Úřadem vlády před jeho příjezdem si však Fico s radostí určitě připomínat nebude. Ačkoli návštěvy slovenských politiků obyčejně neprovázejí nějaké velké demonstrace či uvítání, u Roberta Fica, který volby na Slovensku vyhrál i s výraznou protiukrajinskou rétorikou, je tomu jinak. "Už jsem nechtěl poslouchat jeho špinění Ukrajiny a jeho proruské výroky, tak jsem mu taky přišel naznačit, co si o něm myslím," řekl nám starší muž s poměrně vulgárním transparentem. Těch je na místě asi deset a Ficovi připomínají jeho výrazně proruské názory.

Odpůrci Fica ale nejsou sami. Po chvilce se ve své typické cyklistické přilbě objevuje Ondřej Thor, instruktor inline bruslení a aktivista, který už od jara táboří v "petičním stánku" před budovou vlády. Po něm přichází i několik lidí, kteří předtím postávali právě u stánku. Se svými transparenty naopak Fica vítají a nabízejí mu našeho premiéra Fialu. Na vše dohlížejí policisté a kromě provokativního pokřikování k žádným konfliktům nedochází.

Hlasité přivítání

Když se přiblíží kolona s premiérem, vypukne pořádný hluk a dav dává slovenskému premiérovi jasně najevo, že v Česku není vítaný. Kolona projela dovnitř a Fica přivítal český premiér Petr Fiala. Po jednání obou premiérů je v plánu společné vyjádření pro média.

Odpoledne Fica přijme na Pražském hradě prezident Pavel. Reportéři eXtra.cz budou návštěvu dál sledovat.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy