Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

První bílé Vánoce za poslední roky? Letošní zima má být nejmrazivější za 40 let, varují meteorologové

Oteplovat se bude pozvolna.
Zdroj: Profimedia
Předpověď

Evropu čeká doba ledová. Alespoň tak to vypadá z předpovědí, které zveřejňují meteorologové na zahraničních portálech jako je Global Weather Oscillations. Dle amerického meteorologa Davida Dilleye se uvolní mrazivé proudy arktického vzduchu a Česko se tak možná dočká opravdu bílých Vánoc. 

„Existuje několik hlavních faktorů, které pravděpodobně vrátí zimní počasí do podoby před rokem 1982. Bylo to období, které bylo chladnější a bouřlivější než posledních 40 let,“ prozradil americký profesor a meteorolog David Dilley ve svém YouTube videu. Dilley několik desetiletí pracoval pro národní meteorologickou službu NOAA a je také zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Global Weather Oscillations (GWO).

Letošní zima by tak měla být mnohem chladnější než ty předchozí. Do Evropy se dle dostupných informací může nahnat studený polární vzduch, který tu nebyl nejméně čtyřicet let.

Cyklus ochlazování

Dle Dilleyho Země pomalu, ale jistě opouští 230letý cyklus oteplování a vstupuje do 120letého cyklu ochlazování, jak napsal web TN.cz. Podle meteorologa bude záležet, jak se vyvine teplá fáze jižní oscilace El Niño.

Také v Americe se očekává, že bude tento rok opravdu chladný. Letošní zima by měla rozveselit fanoušky chladného počasí, zejména ty v oblastech Velkých jezer, Středozápadu a severní Nové Anglie,“ prozradil zahraniční meteorolog Pete Geiger.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy