Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dětská krize v Česku: Třetí nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí je sebevražda, čísla jsou děsivá

Děti se propadají do depresí. Čísla jsou alarmující, bije na poplach Alexandra Udženija.
Zdroj: koláž eXtra.cz/Renata Bušková, profimedia
+ Další fotografie
deprese

V hlavním městě se chystá síť zařízení, která budou pečovat o duševní zdraví Pražanů. Přibližně třetina žáků druhého stupně základní školy se totiž potýká s úzkostmi, deset procent dětí vykazuje příznaky těžké deprese, uvádí magistrát. Redakce eXtra.cz hovořila na tiskovce, jež se péči o psychiku Pražanů věnovala, s náměstkyní primátora Alexandrou Udženijí, která má projekt na starosti.

"Statistiky a data jsou opravdu alarmující, vždyť například u dětí ve věku 15 až 19 let je třetí hlavní příčinou úmrtí sebevražda. Tomu přece nemůžeme nečinně přihlížet! Zcela zásadní je včasné poskytnutí intervencí a cílené odborné psychosociální pomoci. Pro nedostatek odborníků je ale nezbytná provázanost a koordinace všech organizací, které poskytují tyto služby. Systém dostupné pomoci je teď velmi nepřehledný, roztříštěný a navíc nehospodárný," řekla úvodem na tiskové konferenci náměstkyně primátora hl. m. Prahy Alexandra Udženija s tím, že stát sice situaci nějakým způsobem řeší, hlavní město ale rozhodně nechce zůstat opodál.


"Narůstá kyberšikana, máme tu epidemii nadměrného užívání technologií, nemizí užívání alkoholu u dětí a navíc se k němu přidává užívání dalších návykových látek, ať už těch, které známe, či nových, jako je třeba kratom," řekla Udženija pro eXtra.cz a uvedla, že síť intervenčních center by měla s podobnými nepříjemnými trendy pomoci bojovat. "Každému čtvrtému žákovi na druhém stupni základní školy a na středních školách v metropoli by měla být poskytnuta odborná pomoc. To je opravdu vysoké číslo, duševní zdraví dětí v Praze je opravdu alarmující," dodala náměstkyně.

Transformace stávajících projektů

Projekt ale nevzniká na zelené louce. "Naší vizí je transformace Metropolitního zdravotního servisu, což je příspěvkovka hlavního města Prahy, já jí říkám prázdná schránka, ona toho poslední dobou moc nedělala. Ale zaplať pánbůh, že ji máme. A také organizace Dům tří přání," říká Udženija. Nově vzniklá organizace bude také úzce spolupracovat s Centrem sociálních služeb Praha.

"Jsem rád, že dochází k dalšímu rozvoji psychosociální pomoci i pro studenty a pro pedagogy. Žijeme v době plné změn a zvratů. Krize, ať už osobní, anebo v rámci systému, je normální reakcí na aktuální nenormální situaci. Krize jako taková je ohrožením, avšak je i příležitostí a v případě hl. m. Prahy je příležitostí dobře provázat služby spojené s podporou psychického zdraví a odolnosti," prohlásil Antonín Klecanda, radní Prahy pro školství, sport a volný čas.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy