Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Děsivé zajímavosti o Černobylu: Zakázaná zóna je plná lidí, roky seděli jen desítky metrů od místa katastrofy

Duga-2, radar někdy nazývaný "ruský datel."
Zdroj: eXtra.cz / Jiří Masojídek
+ Dalších 16 fotografií
CO JSTE NETUŠILI?

Před šestatřiceti lety došlo na území dnešní Ukrajiny ke zřejmě nejhorší jaderné katastrofě v lidské historii. Zatímco Sovětský svaz o katastrofě několik let lhal a skutečnost o tom, co se v elektrárně opravdu stalo, se lidé dozvěděli až dlouho po pádu železné opony, stále existuje několik mýtů, které mezi lidmi kolují doteď. Přitom realita je úplně jiná. Pojďme si ukázat ty nejpřekvapivější zajímavosti o Černobylu.

Černobylská havárie je vůbec nejstrašnější a nejzávažnější jadernou havárií v historii. Brzy ráno 26. dubna 1986 mohutná exploze odhodila víko reaktoru a vyústila v požár, sérii dalších explozí a roztavení jaderného reaktoru. Do okolí se uvolnila radiace adekvátní zhruba 400 hirošimským bombám.

Elektrárna fungovala i po havárii

Zatímco by se mohlo zdát, že po výbuchu v budově čtvrtého reaktoru bylo okolí elektrárny nevhodné pro jakýkoli život, opak je pravdou. Po zalití budovy reaktoru číslo čtyři do provizorního betonového sarkofágu se do tří okolních dokončených budov vrátili pracovníci. Kvůli nedostatku elektřiny na Ukrajině dodávala elektrárna energii dál. Reaktor číslo 5 a 6, které se v době havárie teprve budovaly, se dělníci dokonce pokoušeli dostavět. Tyto pokusy skončily až v roce 1988 a poslední funkční reaktor vypnuli v Černobylu až 15. prosince 2000. Reaktor číslo tři, který byl doslova pár desítek metrů od výbuchu, fungoval normálně dál. Jeho budova byla jen obložena tlustými olověnými deskami, aby se zabránilo průniku záření.

Podívejte se, jak zóna vypadala v roce 2019:

Radioaktivitu odhalují psi

Tým amerických odborníků na radioaktivitu vymyslel způsob, jakým co nejlépe zmapovat tzv. hotspoty v zóně. Čidla dali do obojků toulavým psům, jejichž pohyb potom zaznamenávali pomocí GPS lokátoru. Tím zjistili, kde se zrovna nacházejí místa s potenciálně nebezpečnou radioaktivitou.

Dnes sluníčko, ozáření mírné

Ve městě Černobyl, které je jediné hustěji obydlené město v zóně, fungují lidé víceméně v normálním režimu. Abyste se do něj dostali, potřebujete sice propustku, nicméně Černobyl působí jako běžné ukrajinské město. Je tu ale třeba pozoruhodný rozdíl v tom, že zatímco jiné digitální tabule na domech ukazují třeba čas a teplotu, zde kromě času vyčtete i to, kolik radioaktivních částic je ve vzduchu a zda je bezpečné vyjít ven.

Pracují tu tisíce lidí

Vyloučená zóna rozhodně není prázdná. Pracují tu tisíce lidí třeba na stavbě a údržbě nového sarkofágu, který nad reaktorem č. 4 vznikl, funguje zde i solární park a několik technologických firem, uvedl Daily Mail. Zaměstnanci několikrát denně procházejí kontrolními rámy, ale jinak se jejich práce příliš neliší od těch, kteří pracují mimo zónu.

Někteří v zóně zůstali

Existují i starousedlíci, kteří odmítli Černobylskou oblast opustit jak po tragédii, tak později, když konečně vyšlo najevo, co se stalo. Jde většinou o velmi staré lidi, kterých kvůli vysokému věku rapidně ubývá. Zóna totiž nebyla zamořena radioaktivitou rovnoměrně. Někteří místní tak i přes naléhání úřadů zůstali, uvedl server BBC.

Oblečení hasičů "září" dodnes
Když záchranáři doručili do nemocnice první budoucí oběti jaderné katastrofy, jejich oblečení se doslova rozpadalo vlivem extrémní radiace, které byli vystaveni. Kousky tohoto oblečení jsou dodnes ve vestibulu pripjaťské nemocnice, a když k nim člověk přiblíží dozimetr, může se přístroj doslova zbláznit. Podívejte se na video níže.

Poslední Lenin na Ukrajině

Černobylská oblast je vlastně takový stát ve státě. Lidé v ní si nevolí své zástupce, veškeré nakládání s oblastí má na starosti ukrajinská Státní agentura pro management vyloučených oblastí, která má v oblasti v podstatě absolutní moc. To má za důsledek i třeba přítomnost sochy Vladimira Iljiče Lenina na náměstí v Černobylu. Všude jinde po Ukrajině již byly zbylé Leninovy sochy odstraněny.

Rusové mají vstup zakázán

Je to trochu paradox. Příslušníci Ruské federace, jejíž předchůdce - Sovětský svaz - má jadernou havárii v Černobylu přímo na svědomí, se dnes nemohou dozvědět, jak se věci doopravdy udály. Ruská propaganda samozřejmě katastrofu po svém upravuje tak, aby seděla do ruského výkladu dějin, a z ukrajinské strany se ji obyčejní Rusové nikdy nedozvědí. Od invaze na Krym totiž ukrajinská vláda rozhodla, že ruští občané nesmějí vstoupit do vyloučené zóny ani jako turisté.

Rusové, kteří vstoupili, umírají

Zní vám to tak, že si poslední dva body odporují? Ihned vysvětlíme. Na počátku letošní invaze na Ukrajinu byl Černobyl obsazen ruskými vojsky, která si (zřejmě na příkaz velitelů) vykopala zákopy v jednom z nejzamořenějších míst zóny, takzvaném Rudém lese. To jim samozřejmě způsobilo obrovské zdravotní problémy. Některé zdroje dokonce tvrdí, že vojáci měli zničit laboratoř s radioaktivními vzorky, které si vzali domů jako suvenýry. Ty měly některým způsobit dokonce nemoc z ozáření.

​Podívejte se, jak probíhalo překrývání reaktoru novým sarkofágem:
V galerii se můžete podívat, jak to v Černobylu před pár lety vypadalo.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy