Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Darja Stomatová pro eXtra.cz: Stříleli po nás, všude byli mrtví. Táta se se mnou loučil, řekla

+ Další 3 fotografie

Novinářka Darja Stomatová zažila hrůzy války na Ukrajině přímo v první linii. V okupovaném Charkově zůstala spolu s kameramanem Janem Schürgerem i v době, kdy ostatní štáby odjely. Nyní o svých zážitcích vydala knihu, kterou slavnostně pokřtila. "Můj táta mi pak zpětně říkal, že se se mnou loučil, když jsem tam odjížděla podruhé," řekla v rozhovoru pro eXtra.cz.

První dny války na Ukrajině byly velmi vypjaté a nikdo nevěděl, co se bude dít dál. Město Charkov na východě země bylo pod palbou ruských střel. Poslední štáb, který ve městě tehdy zůstal, se skládal z novinářky CNN Prima News Darji Stomatové a kameramana Jana Schürgera. Oba nyní vydali knihu Pod štítem Charkova, kterou tento týden slavnostně pokřtili a redakce eXtra.cz byla u toho.

"Na pokraji smrti jste ve válce konstantně"

"Na pokraji smrti, když jste ve válce, jste konstantně, protože nikdy nevíte, co se může stát. Když jsme vyjížděli z Jakovlivky, tak po nás stříleli, to byl hodně silný zážitek, protože jsem si uvědomila, že jsme v nebezpečné zóně. Pak samozřejmě to přímé setkání se smrtí s tím, co ta válka páchá. To pro mě bylo nejtěžší," řekla v rozhovoru pro eXtra.cz Stomatová.

Odjezd do nebezpečné válečné oblasti byl zátěžovým testem pro její rodinu. "Moje rodina to vnímala hodně těžce. To byla i jedna z nejčastějších otázek, na kterou se lidé ptali. Některá zjištění byla zpětně těžká. Můj táta mi pak zpětně říkal, že se se mnou loučil, když jsem tam odjížděla podruhé. Ale můj parťák Honza za ním zašel a zaručil se mu za můj život," popsala těžké chvíle novinářka.

Odnesla si Darja z války nějaké psychické následky? "Když jsme byli na Ukrajině, tak jsem měla podobné projevy. Časem to ale vymizí. Spíš byly takové běžné věci jako ohňostroj nebo letící letadlo, které vás vrátí zpátky k tomu, co jste zažili, ale jsou to spíš takové drobnosti, nad kterými se zamyslíte," dodala.

V rozhovoru, který si můžete pustit v náhledovém videu, se Stomatová vyjádřila také k tomu, zdali se setkala po příjezdu s nenávistnými útoky a jestli se plánuje na Ukrajinu vrátit.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy