Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Další mrtvý kritik Putina: Ruský náměstek ministra záhadně skonal při návratu z Kuby do Moskvy

Putinův náměstek náhle zemřel.
Zdroj: profimedia, koláž eXtra.cz
+ Další 2 fotografie
záhadná smrt

Ruský náměstek ministra pro vědu a advokát Pjotr Kučerenko za záhadných okolností zemřel. Stalo se tak náhle během letu z Kuby do Moskvy. Jeho úmrtí je navíc podezřelé z dalších důvodů – Kučerenko již dříve kritizoval rozhodnutí Putina, jeho postup vůči Ukrajině označil za „fašistickou invazi“. Píše o tom britský list The Sun.

Šestačtyřicetiletý Pjotr Kučerenko náhle onemocněl během letu, když se 20. května vracel do Moskvy z pracovní cesty na Kubě. Poté, co letadlo nouzově přistálo, lékaři přispěchali náměstkovi ministra pro vědu na pomoc – zachránit muže však již nedokázali.

Za příčinu Kučerenkovy smrti jsou zatím předčasně označovány srdeční problémy – pitva však proběhne až ve středu, píše The Sun. Podle nezávislého novináře Romana Supera Kučerenko již dříve kritizoval Putinovu „fašistickou invazi“ na Ukrajinu. Super také uvedl, že s Kučerenkem, který měl patnáctiletého syna s ruskou popovou zpěvačkou Dianou Gurskou, mluvil jen několik dní předtím, než loni v únoru opustil Rusko – právě když se země dostala do války.

​„Za rok Rusko vůbec nepoznáte.“

Novinář tvrdí, že mu na Telegramu Kučerenko radil, aby „co nejdříve odjel a zachránil sebe a svou rodinu“. Náměstek mu prý řekl: „Za rok Rusko vůbec nepoznáte. Odejděte a uděláte správnou věc.“ Na Superovu otázku, proč Kučerenko také neodjede, mu řekl, že je příliš pozdě, a vysvětlil: „Berou nám pasy.“ Novinář také tvrdil, že Kučerenko řekl, že se mu v Rusku daří tak, že bere „hrsti antidepresiv a uklidňujících léků zároveň“, píše Daily Mail.

Kučerenko je posledním z řady více než čtyř desítek záhadných úmrtí v řadách nejvyšších ruských představitelů od začátku války. Minulý měsíc byl nalezen mrtvý bohatý proputinovský poslanec a oligarcha vyrábějící nealkoholické nápoje, který měl údajně záhadné vazby na Britániisedmasedmdesátiletý Nikolaj Borcov byl mrtev ve svém domě. Na Borcova byly ze strany Velké Británie uvaleny sankce kvůli jeho podpoře Putinovy krvavé války na Ukrajině.

Odborníci se domnívají, že mnoho úmrtí vysoce postavených osobností – od oligarchů po vědce a dokonce i generály – by mohlo ukazovat na stinnou a krvavou odplatu Kremlu za nesouhlas a kritiku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy