Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Další komplikace u soudu s Cimickým. Úředníci udělali chybu, znamená to průtahy

+ Dalších 12 fotografií

Poměrně nečekané zakončení měl první den soudního procesu s Janem Cimickým. Známý český psychiatr se zpovídá z několika pohlavních zneužití a desítek případů vydírání. První soudní stání bylo odložené již v listopadu loňského roku a všichni očekávali, že teď se proces rozjede na plné obrátky. Účastníky soudního řízení ale po poledni čekala studená sprcha. Na místě byla redakce eXtra.cz.

Obžaloba se týká 39 skutků, kterých se Jan Cimický podle státní zástupkyně Martiny Adámkové dopustil mezi lety 1979 a 2019. Některé z mladých žen a dívek podle žalobkyně mimo jiné osahával na prsou a pohlavních orgánech, jiné se zase pokoušel líbat. O další se podle ní otíral penisem, nebo před nimi masturboval. Některým z žen tehdy nebylo ještě 18 let. Podle obžaloby se jednalo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996.

Mluvila žalobkyně i Cimický

Soud dnes vyslechl řeč státní zástupkyně, která sdělila, z jakých skutků je obviněn, a pak advokáti jmenovali výši nemajetkové újmy, kterou chtějí po Cimickém jednotlivé ženy uhradit. Celkově tak chtějí po psychiatrovi zaplatit asi šest milionů korun po statisícových částkách. Během její řeči psychiatr jen kroutil hlavou.

Došlo i na řeč samotného Cimického, který hlavně kritizoval postup policie. "Nemohu se ztotožnit s tím, aby jakékoli mé gesto, slova či činy byly kvalifikovány jako znásilnění nebo jiné trestněprávní jednání, které tady státní zástupkyně popsala," dodal lékař u soudu, kde byl i reportér eXtra.cz.

Konec kvůli administrativní chybě

Když ale mělo dojít na výslech znalců, soudce Petr Novák se všem přítomným omluvil s tím, že znalci nebyli kvůli administrativní chybě obesláni, a tak se k dnešnímu jednání nedostavili. Všechny strany a desítky přítomných novinářů se tak mohly rozejít. Hlavní líčení bude pokračovat 16. ledna, další termíny jednání soud nařídil na únor a na duben.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy