Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Čůrejte do hrnce a jezte slané tyčinky, radili Vláďovi lékaři při covidu. Muž zemřel

Po Česku vznikají nová očkovací centra bez předchozí registrace.
Zdroj: Profimedia
covid

Chorvatskem otřásá obrovský skandál. Jeden z mediálních domů se rozhodl vydat celý příběh jejich zaměstnance, který podlehl covidu. Vladimir Matijanič, jenž patřil k velkým kritikům současného establishmentu, byl rizikovou skupinou a jeho kolegové z webu index.hr nyní zveřejnili sérii jeho šokujících telefonátů na pohotovost, než zemřel. Snaží se tak ukázat na tamější neutěšenou situaci ve zdravotnictví.

Matijanič patřil k elitním chorvatským novinářům, kteří odhalovali ty nejzásadnější korupční kauzy, skandály a nepravosti a nebál se být kritický k mnoha krokům tamní vlády. V posledních letech psal pro web Index.hr. Trápilo ho však podlomené zdraví, trpěl dvěma autoimunitními chorobami a byl tak velmi rizikovou skupinou. Přístup, jakého se mu od zdravotníků dostalo, je podle informací Indexu doslova šokující. Příběh sdílela na Facebooku také jeho partnerka.

Vladimir Matjanič zemřel na covid

Když měl novinář pozitivní test na covid a oznámil lékařům svůj zdravotní stav a také fakt, že nemůže být kvůli onemocnění očkován, řekli mu, že v současnosti nemají dost léků, kterými se podobní pacienti léčí. V té samé chvíli tamní ministr zdravotnictví oznamoval, že léků je pro všechny dostatek a stačí o ně pouze požádat. To lékaři z neznámého důvodu neudělali.

Místo toho dostávali novinář a jeho partnerka při zoufalých telefonátech bizarní rady. Když novinář říkal, že není kvůli svému stavu schopen dojít ani na WC, bylo mu doporučeno, ať potřebu vykonává do hrnce odloženého u postele. V celkem 12 publikovaných hovorech na tísňovou linku také Matijaničovi radí, ať jim zavolá za pár dní, až horečka skončí, a do té doby jí slané tyčinky. Telefonáty popisuje partnerka zesnulého ve velmi emotivním článku.

Celý případ je teď podrobně vyšetřován chorvatskou policií, ale zdá se, že tamní zdravotní systém nával covidu nezvládá.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy