Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Covid se vrací v plné síle: Vědce znepokojuje nová mutace kentaur

Indická mutace se objevila v Česku.
Zdroj: Profimedia
koronavirus

Rychle se měnící koronavirus zplodil další supernakažlivou mutaci omikronu. Ta znepokojuje vědce, protože se rozšiřuje v Indii a objevuje se v mnoha dalších zemích včetně Spojených států. Varianta – nazývaná BA.2.75 a přezdívaná "kentaur" - se podle časopisu Time může rychle šířit a obejít imunitu z vakcín a předchozí infekce. Není však zatím jasné, zda by mohla způsobit závažnější onemocnění než jiné varianty omikronu včetně celosvětově významné BA.5.

"Ještě je opravdu brzy, abychom vyvozovali příliš mnoho závěrů," řekl listu Time Matthew Binnicker, ředitel klinické virologie na Mayo Clinic v Rochesteru v americké Minnesotě. "Ale vypadá to, že zejména v Indii rychlosti přenosu vykazují exponenciální nárůst," varuje vědec.

Skutečnost, že již byla detekována v mnoha částech světa, a to i při nižších úrovních virové nálože, "je raným náznakem, že se šíří", doplnila ho Shishi Luo, vedoucí oddělení infekčních chorob společnosti Helix, která dodává virové sekvenování pro Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v USA.

"Kentaur" se šíří rychle

Nejnovější mutace přezdívaná kentaur byla zaznamenána v několika vzdálených státech Indie a zdá se, že se tam šíří rychleji než jiné varianty. Byla také zjištěna v asi 10 dalších zemích včetně Austrálie, Německa, Spojeného království a Kanady. Dva případy byly nedávno identifikovány na západním pobřeží USA a Helix minulý týden identifikoval třetí případ v USA.

Obavy odborníků se zaměřují na velké množství mutací, které oddělují tuto novou variantu od předchůdců omikronu. Některé z těchto mutací jsou v oblastech, které se týkají spike proteinu a mohly by viru umožnit, aby se vázal na buňky efektivněji, řekl Binnicker. Další obavou je, že genetická vylepšení mohou usnadnit viru obejít protilátky – ochranné proteiny vytvořené tělem v reakci na vakcínu nebo infekci z dřívější varianty.

Vakcíny stále fungují

Odborníci však zdůrazňují, že vakcíny jsou stále nejlepší obranou proti závažnému onemocnění nemocí COVID-19. Na podzim budou pak vyvíjeny aktualizované vakcíny zaměřené na novější omikronové kmeny. "Někteří mohou říci: ‚No, očkování nezabránilo lidem v nakažení.‘ A ano, to je pravda. Ale viděli jsme, že počet lidí, kteří končí v nemocnici a umírá, se výrazně snížil. Jak bylo více lidí očkováno nebo přirozeně infikováno, začínáme pozorovat, jak se základní úrovně imunity po celém světě plíživě zvyšují," vysvětluje Binnicker.

Nová varianta je tak další připomínkou toho, že koronavirus se neustále vyvíjí a šíří. "Rádi bychom se vrátili k životu před pandemií, ale stále musíme být opatrní. Musíme se smířit s tím, že nyní žijeme s vyšší mírou rizika, než jsme byli zvyklí," uvedla Luo.

"Nejde ani tak o přesné mutace, spíše o jejich počet nebo kombinaci," vysvětluje pak pro The Guardian Tom Peacock, virolog z Imperial College London, který označil omikron za potenciální problém již v listopadu 2021. "Je těžké předpovědět účinek tolika mutací, které se objevují pohromadě. Dávají viru tak trochu ‚divoké‘ vlastnosti, kdy součet jeho částí může být horší než části jednotlivě," dodal.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy