Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Chodí vaše děti rády k vodě? Buďte opatrní! Lékař radí, jak předejít utonutí

V jihočeských Loučovicích se utopil otec se synem.
Zdroj: Profimedia.cz
Utonutí

Urgentní lékař Marek Dvořák sdílí na svém Instagramu tipy, jak předejít možným zraněním dítěte. Nabádá rodiče, aby byli obzvlášť opatrní a své ratolesti pořádně hlídali. Tentokrát přidal několik tipů, jak zabránit tomu, aby se dítě utopilo.

Marek Dvořák pracuje podle webu Euc jako urgentní lékař, a tak se do situací, v nichž rozhodují vteřiny, dostává každou chvíli. Zároveň se věnuje i svým sociálním sítím, kam přidává tipy, jak se zachovat v určitých situacích, které hlavně souvisí s dětmi.

V posledním příspěvku se zaměřil na to, co dělat, když se začne dítě topit. Přidal také varovnou fotografii, na níž se maminka loučí se svou holčičkou, která se topila v bazénu. „Resuscitace byla sice úspěšná, ale poškození mozku tak velké, že nastala smrt mozku,“ napsal ke snímku.

Rady, jak zamezit utonutí

Nejrizikovější jsou podle Dvořáka děti v rozmezí jednoho roku až pěti let. „Většinou se netopí v době koupání, ale právě v době, kdy si rodiče myslí, že dítě dělá něco jiného,“ doplnil urgentní lékař.

Předejít utonutí se dá podle Dvořáka několika způsoby: „Učte dítě plavat včetně technik sebezáchrany a ať si to jednou zkusí i v oblečení, je to úplně jiný pocit,“ napsal k příspěvku.

Zakryjte bazén, radí

Dále radí, aby rodiče znepřístupnili bazény, a to plotem, pevným zakrytím nebo elektronikou. „Nenechávejte u bazénu hračky a nic, co by tam děti lákalo,“ připsal ještě a dodal, že pokud má někdo povrchové bazény, měl by dávat pryč schůdky a bazény zakrýt pevným krytem.

Na konci ještě přidal jednu důležitou poznámku, na kterou by lidé měli dát důraz. „Člověk, kterej se topí, nekřičí! Nemává rukama, nevolá o pomoc, prostě jen tiše zmizí pod hladinou. Myslete na to, když budete u vody - věnujte pozornost i lidem kolem sebe, můžete jim tím zachránit život,“ zakončil.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy