Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Chlapce (†15) v palestinském táboře zastřelila izraelská armáda. Napětí na sporném území roste od zásahu v mešitě

Izraelsko-palestinský konflikt.
Zdroj: profimedia
boje

V uprchlickém táboře Aqabat-Jaber nedaleko Jericha na západním břehu Jordánu izraelští vojáci zastřelili palestinského chlapce. Informuje o tom deník The Guardian. Podle listu podlehl patnáctiletý chlapec střelným zraněním, další dva byli zraněni.

Izraelská armáda potvrdila, že její jednotky operovaly v táboře "za účelem zadržení osob podezřelých z terorismu". Na místě však místo zatýkání mělo dojít k vypuknutí "násilných nepokojů". Izraelci proto odpověděli ostrou palbou, která zasáhla několik osob. Střílet měla podle Guardianu i palestinská strana – ta měla podle ozbrojených složek navíc použít i výbušná zařízení a Molotovovy koktejly.

Palestinský představitel Hani Obeidat označil smrt mladého hocha za „neospravedlnitelný zločin“. Patnáctiletý Mohammed Balhan byl střelen do hlavy, hrudníku a břicha. Na zveřejněném videozáznamu je vidět, jak leží mrtvý na nosítkách v nemocnici s obvázanou hlavou. Jeho matka se sklání nad chlapcovým tělem a naříká.

Razie v mešitě na sporném území zažehla napětí

Napětí na okupovaných územích se nadále stupňuje. Ke střetům mezi Palestinci a izraelskými vojáky došlo i na severu území západního břehu Jordánu. Tisíce krajně pravicových osadníků – k nimž se připojilo i sedm ministrů kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua – tam uspořádaly pochod podporující plány na výstavbu nové osady na území, které je podle místních obyvatel a lidskoprávních organizací soukromým palestinským majetkem.

Podle představitele palestinské samosprávy Ghassana Daghlase byly desítky Palestinců ošetřeny se zraněními způsobenými kovovými projektily s gumovým pláštěm a slzným plynem. Tito lidé se údajně snažili narušit výpad izraelských osadníků na horu Sabih jižně od města Nábulus, o kterém píše i Al-Džazíra. Osadníci, kteří se pokoušeli tuto oblast obsadit už loni, ale na základě prozatímní dohody s vládou ji opustili, označují toto území za součást oblasti Evyatar. Ta je dnes považována za neautorizovanou izraelskou osadu na západním břehu.

Izraelsko-palestinské napětí roste od minulého týdne, kdy izraelská policie provedla razii v jeruzalémské mešitě al-Aksá, která je ohniskem napětí a třetím nejsvětějším místem islámu. Část komplexu budov je však uctívána také jako nejposvátnější místo judaismu. Pro židy a křesťany je místo známé jako Har ha-Bajit neboli Chrámová hora.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy