Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Čeští fanoušci vytřeli organizátorům hokejového mistrovství zrak: Jak si poradili se zákazem ukrajinských vlajek

Češi si jako vždy poradili.
Zdroj: Twitter Ondřej Tesárek
+ Další fotografie
hokej

Po svém si poradili čeští fanoušci na hokejovém mistrovství světa ve Finsku se zákazem vlajek na podporu válkou zmítané Ukrajiny. S podporou Ukrajinců při dnešním zápase proti USA nepřestali, jen vlajky svérázným způsobem upravili. Na jejich kreativní práci upozornil server Aktuálně.cz

Ačkoli je mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná ve Finsku, čistě sportovní událostí, ani jí se politika nevyhne. Zvláště v časech bezprecedentní války na Ukrajině. Na její podporu čeští fanoušci vyvěsili na stadionu při zápase Česka s Norskem ukrajinské vlajky.

Ukrajinská vlajka neprošla, litevská ano

Jenže organizátorům se to nelíbilo a vlajku jim zabavili. "Původně nám nic neřekli, jen tu vlajku sundali," uvedl pro Aktuálně.cz jeden z českých fanoušků Lumír Bednář. Jak se následně dozvěděli, vlajka jim byla stažena kvůli tomu, že se Ukrajina turnaje neúčastní. Přitom litevská vlajka při utkání druhé skupiny v Helsinkách pořadatelům nevadila, přestože ani Litva na MS v elitní divizi nestartuje.

Fanoušci si tak poradili improvizací. Nachystali zástavu v textovém provedení. S anglickými nápisy "blue colour" v horní polovině a "yellow colour" ve spodní polovině vlajky - tedy modrá barva a žlutá barva, což jsou barvy ukrajinské vlajky.

Vidíme paralelu s rokem 1968

"V dnešní situaci na Ukrajině vidíme paralelu s rokem 1968 u nás. Tehdy naši otcové zůstali sami, dnes stojí za Ukrajinou celý svět. Těší nás to, protože agresorovi se přece neustupuje," dodal Bednář.

Jak uvedl Deník, Mezinárodní hokejová federace sice vyloučila Rusko a Bělorusko z účasti na turnaji ve Finsku, ale jinak se staví k válce na Ukrajině liknavě. Není totiž žádným tajemstvím, že bývalý šéf IIHF René Fasel je blízkým přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina a měl by nastoupit do funkce poradce ruské KHL.


Související články

Další články

Nejnovější kauzy