Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česko zavede kontroly na hranicích se Slovenskem: Opatření má být bičem na migranty

Petr Fiala byl terčem útoku.
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Kontroly

Česká republika od středy zavádí kvůli růstu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem, jak informoval na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly namátkové a po celé délce hranice. Krok Česko podle představitelů kabinetu koordinuje s Polskem, které zavádí podobné opatření také.

Před rokem kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem února. „Počty nelegálních migrantů do EU začínají opět růst. Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů,“ uvedl premiér Petr Fiala podle České tiskové kanceláře.

Polsko zavede kontroly

Kromě Česka zavádí dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem také Polsko, a to od dnešní půlnoci. Podle polské agentury Pap to oznámil polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Už koncem září polský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Polsko se chystá zavést kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem kvůli nárůstu nelegální migrace.

Minulý týden podobný krok učinilo i Německo, které se rozhodlo zpřísnit kontroly na svých hranicích s Českem a Polskem s cílem odhalit a zastavit převaděče migrantů. Mluvčí německého ministerstva vnitra na tiskové konferenci řekl, že ministryně vnitra Nancy Faeser jedná s Prahou a Varšavou o nových opatřeních na společném pomezí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy