Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česko zasáhnou tuhé mrazy: Studený vítr ze Sibiře srazí teploty pod nulu, dostaví se i sníh

Počasí: Česko zasáhnou tuhé mrazy.  Ze Sibiře do země vane studený vítr, teploty klesnou pod nulu
Zdroj: Profimedia
Počasí

Do Česka vtrhne studená fronta. Teploty klesnou pod nulu, nebude chybět studený vítr a na některých místech přijde i sněžení. Informace přinesl Český hydrometeorologický ústav.

Česko zasáhnou mrazy. Za studenou frontou, která přejde v noci přes naše území k jihu, k nám začne proudit od severozápadu až severu studený vzduch,“ uvedli meteorologové na ČHMÚ v předpovědi na pátek.

K nízkým teplotám se postupně přidá od severu déšť a v polohách nad 900 metrů a na severu nad 400 metrů přijdou sněhové srážky.Čerstvý západní až jihozápadní vítr 6 až 11 m/s, zejména v Čechách a ve Slezsku s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h), se bude měnit na severozápadní a částečně slábnout,“ doplňují meteorologové.

Polární vítr ze Sibiře

„O víkendu napadne na vrcholcích Krkonoš a Krušných hor až kolem 30 centimetrů sněhu a sněhové vločky očekáváme už od 300 metrů nad mořem,“ uvedli meteorologové. Jak navíc informoval web TN.cz, o víkendu se budou teploty pohybovat kolem bodu mrazu. V noci na úterý pak klesnou pod nulu.

Příčinou prudkého ochlazení je vítr vanoucí ze severu. Polární vítr, který vane do Evropy ze Sibiře, dorazil už v noci na středu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy