Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česko sužuje nebezpečná ledovka: Meteorologové radí nevycházet a nevyjíždět autem

Zima.
Zdroj: Profimedia
Počasí

Český hydrometeorologický ústav varuje před silnou ledovkou, která by měla nastat už v pondělí večer. Dále hrozí silný vítr, což ve spojení s mokrým sněhem vypadá až na kalamitní situaci. 

Ledovka a silný vítr by měly sužovat Česko v pondělí ve večerních hodinách. Hrozí nebezpečí v podobě úrazů při chůzi, vysoká nehodovost, výpadky elektřiny a tak dále. ČHMÚ dále doporučuje nevycházet z domovů či jezdit autem, pokud to nebude nutné, a to zejména mezi čtvrtou odpolední a ranní. V případě jízdy jezdit velice opatrně.

Ledovka a silný vítr

Co se týká silného větru, tak hrozí lámání větví a poškození stromů, nebezpečí úrazů v podobě zásahů volných předmětů jako například zlomených větví. Opět se doporučuje nevycházet ven a nejezdit autem.

"Předpokládané srážkové úhrny mrznoucího deště se budou pohybovat většinou do 5 mm, přičemž se místy bude vytvářet silná ledovka. Ve východních částech Pardubického kraje může spadnout až 10 mm s tvorbou i velmi silné ledovky," varují.

Nejvíce zasažené oblasti budou Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Liberecký kraj, Olomoucký kraj či Moravskoslezský kraj. Výstrahy před různě silnou ledovkou se ale týkají celého území České republiky, ČHMÚ je zveřejnil i na sociální síti X.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy