Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Česko obchází nebezpečný dětský virus: Léky přitom chybí. To nepamatuji za 30 let praxe, říká lékařka

RS virus: Nemoc napadající děti se šíří Českem. V lékárnách přitom chybí léky
Zdroj: profimedia.cz
zdraví

V České republice se zvýšila nemocnost infekcemi dýchacích cest. Podle vyjádření Státního zdravotního ústavu pro ČTK je mezitýdenní nárůst až o pětinu. Nejvíce přitom přibývalo nemocných dětí, které ohrožuje nevyzpytatelný RS virus. V lékárnách přitom chybí přípravky pro děti.

Česko je na hranici epidemie akutních infekcí dýchacích cest, v mezitýdenním srovnání se nemocnost zvýšila o pětinu a lékaři se častěji setkávají i s chřipkou. ČTK to sdělila mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. Mezi akutní respirační infekce lékaři počítají chřipku, RS viry (RSV) a další infekce. V minulých týdnech nejvíc přibývalo nemocných dětí, za uplynulých sedm dní naopak nejvíce roste nemocnost ve věkové skupině jejich rodičů.

"Nárůsty nemocnosti nadále evidujeme ve všech krajích a ve všech věkových skupinách, což odpovídá zvyšujícím se počtům pozitivních záchytů chřipkových virů a dalších respiračních původců v populaci," uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Výrazně podle něj přibývá případů v kategorii chřipce podobných onemocnění, což je pro začátky epidemie typické. "V této kategorii se nemocnost v porovnání s minulým týdnem zvýšila celkově o 112 procent," dodal.

RS virus ohrožuje nedonošené kojence

Nemocnost v minulém týdnu byla podle SZÚ 1754 případů na 100 000 obyvatel. "Z hlediska nemocnosti se v rámci České republiky nacházíme na hranici epidemie akutních respiračních infekcí. Situace se nehodnotí snadno, neboť v současnosti se ve vyšší míře uplatňuje několik původců respiračních onemocnění, kteří současně vedle sebe cirkulují v populaci, zejména viry chřipky, SARS-CoV-2 a RS virus. Lze předpokládat, že v dalším týdnu se počty nemocných s chřipkou budou dále zvyšovat," doplnil Kynčl.

Zmíněný RS virus přitom ohrožuje zejména děti. "Onemocnění probíhá většinou mírně, ale jsou tam případy, kdy je velmi závažné a může končit i smrtí. Největší problémy jsou u nezralých novorozenců a následně kojenců, kde se podávají protilátky, díky nimž se dítě vyhne nemoci, která by ho mohla zahubit. V této kategorii jich je totiž popsáno poměrně dost," uvedl serveru Echo24 epidemiolog Roman Prymula.

"Léky na RS virus protivirové nejsou, léčí se jen symptomaticky. Nejvíce jsou ohroženy děti nedonošené, malí kojenci a děti s jinými závažnými nemocemi, zvláště respiračního traktu. Pro tyto děti je indikováno podání monoklonální protilátky (palivizumab, lék Synagis), u dětí narozených před 35 týdnem se podává i opakovaně jednou za měsíc," doplnila ho přednostka Kliniky dětských infekčních nemocí FN Brno Lenka Krbková. Onemocnění tu podle jejích slov bylo vždy, jen se na jeho přítomnost dříve tolik netestovalo. "Nemocnice jsou na to připraveny, pediatrických lůžek je dostatek," dodala.

Při nedostatku léků použijte zábaly, radí pediatrička

Problémem při léčbě respiračních nemocí u dětí je přitom nedostatek léků v lékárnách. K dostání nejsou ani běžné léky proti horečce, jako je panadol, nurofen ani ibalgin. Dětský sirup Nurofen nebude podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dostupný do poloviny března 2023. "Některé lékárny mají ještě zbytky léků. Pokud je neseženou, tak doporučuji dětem, které to již dokážou spolknout, čtvrt tablety nebo půl tablety léku pro dospělé. Některé lékárny také dokážou vyrobit čípky," řekla Novinkám předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

"Když není vůbec nic, tak nezbývá než vlažná sprcha, zábaly, dostatek tekutin. Je to velmi složité. Takovou dobu já nepamatuji za svých 30 let praxe," dodala.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy