Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česko čeká nejmrazivější týden: Až –25 °C, nad nulu se teploty nedostanou. Platí výstraha

Tuhé mrazy v Česku: Teploty mohou klesnout až na –25 °C, platí výstraha
Zdroj: Profimedia
Mrazy

Do Česka dorazil arktický vzduch, který s sebou přinesl prudké ochlazení. V úterý navíc mohou teploty na některých místech klesnout až k minus pětadvaceti stupňům. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu na svých stránkách varují před mrazy a vydali výstrahu.

Českou republiku zasáhne v následujícím týdnu prudké ochlazení. Nejvyšší denní teploty budou zůstávat pod bodem mrazu a od severozápadu bude do Česka proudit studený vzduch. Teploty se budou držet pod nulou, až v pátek by se na některých místech mohly vyšvihnout na jeden stupeň Celsia. O víkendu pak bude polojasno až zataženo s nejvyššími denními teplotami od 3 až +2 °C.

„Úterní ráno by mohlo být nejchladnější zejména v podhůří Šumavy a ve Slezsku, naopak v závětří Krkonoš a Jizerských hor by mohlo být relativně „tepleji“. Na sněhové pokrývce při celonočním vyjasnění budou v nejchladnějších oblastech teploty patrně klesat i pod 15 °C, v mrazových kotlinách na Šumavě pak mohou snadno překonat i 25 °C,“ uvedli meteorologové na síti X.

Výstraha před mrazem

V platnosti je navíc výstraha. Český hydrometeorologický ústav na svých stránkách varuje před silným mrazem, a to konkrétně pro kraje Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

V noci a ráno se místy očekávají teploty vzduchu pod 12 °C. Nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku,“ varují meteorologové na webu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy