Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Čaputová čelí odporným výhrůžkám smrtí. Fico proti prezidentce poštvává dav svými pomluvami

Tisková konference prezidentů Zuzany Čaputové a Petra Pavla.
Zdroj: eXtra.cz/Renata Bušková
výhružky

Ve slovenské politice to zase pořádně vře. Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že jí a její rodině chodí po slovních útocích expremiéra Roberta Fica výhrůžky smrtí. Proti politikovi chce Čaputová podniknout právní kroky a vzkazuje mu, že by z nikoho neměl dělat cíl. Fico označil úřednickou vládu, kterou Čaputová prosadila, za "Sorosovu volbu" a prezidentku pravidelně osočuje z napojení na americkou ambasádu.

Expremiér Robert Fico, který v úterý v Bratislavě provolával slávu Rudé armádě bez jakýchkoli kritických připomínek k tomu, co její následovníci momentálně provádějí na Ukrajině, se neváhal tradičně pustit právě do slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. "My máme od dnešního dne novou předsedkyni vlády. Tou je paní Čaputová, která se rozhodla, že si poctivě vybere úředníky, kteří budou plnit pokyny, jež paní Čaputová dostává odjinud," řekl ve videu, které uveřejnil na svém Facebooku.

"Já dobře vím, že paní prezidentka není v těchto otázkách svéprávná," hřímal Fico a tvrdil, že Čaputová bude šířit nenávist k dalším národům, že vládu podporují lidé, kteří schvalují vraždění Srbů, že Čaputová podporuje válku, chystá perzekuce opozice a bude trestat cizí názory. Už dříve ji přitom označil za americkou agentku, která plní úkoly z USA.

Čaputová se bude bránit

Prezidentka Čaputová se rozhodla proti Ficovým nařčením bránit. Podle ní jí po ostré kampani politického oponenta začaly chodit výhrůžky. "Robert Fico opět šířil lži o americké agentce, Sorosově vládě, konzultacích s americkou ambasádou. Zhruba ve stejném čase jsem měla další dva výslechy jako poškozená kvůli novým výhrůžkám zabití vůči mně a mým blízkým. Důvody výhrůžek jako vždy stejné - americká agentka, Soros, americká ambasáda," uvedla prezidentka na Facebooku s tím, že tyto lži už nebude vysvětlovat a že Fico překračuje meze.

"Dělat z někoho terč svými nenávistnými projevy, to už na Slovensku zabíjelo," doplňuje Čaputová s tím, že hodlá použít všechny právní prostředky, aby Fica zastavila. Podle intenzity útoků se zdá, že Slovensko čeká pořádně horké politické jaro a léto.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy