Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zpověď Putinova vojáka z Nepálu: Příkazy mu dávali přes překladač, toužil po úspěchu

Putinovi vojáci nejsou spokojení.
Zdroj: koláž eXtra.cz/profimedia
+ Další 4 fotografie
VIDEO

Putinova armáda, která se angažuje v krvavém konfliktu na Ukrajině, už mezi sebe přijme takřka kohokoliv, kdo unese zbraň. Svědčí o tom video, které uveřejnily ukrajinské síly na sociálních sítích, údajně má zachycovat vojáka ruské armády, který pochází z Nepálu. V bizarním rozhovoru pak vypráví o svých motivacích jít bojovat za Rusko a třeba i o tom, jak přes jazykovou bariéru komunikoval se svými ruskými bratry ve zbrani.

Angličtina v ruské armádě? Pokud vám taková představa přijde jako šílenost, rozhovor s Bibekem Khatrim, který se k ruské armádě přidal z dalekého Nepálu, vás vyvede z omylu. Totální nedostatek mužů zřejmě donutil ruské náboráře brát všechny národnosti, které na nábor přijdou. "Pocházím z města Bardiya, z Nepálu," potvrzuje bázlivě muž na videu, které zveřejnili na síti X Ukrajinci prostřednictvím Antona Geraščenka.

K Rusům kvůli penězům

"Moje rodina je v problémech. Moje matka nepracuje, potřebovali jsme peníze, tak jsem po tom sáhl," říká muž na videu. "Můj kamarád navrhl, abychom se přidali do ruské armády. Šlo ale o víc než peníze, chtěl jsem se vrátit domů jako úspěšný muž. Tak jsem se přidal," odpovídá na otázku, proč se pro působení v ruské armádě rozhodl.

Jakkoliv to po zprávách o katastrofálním vybavení ruských vojáků může znít divně, je třeba pamatovat na to, že Nepál je naší informační bublině na hony vzdálený. Nebohý Bibek se tak zřejmě nedozvěděl například o tom, že Rusku dodává zbraně Severní Korea, jak nedávno psala BBC.

Pokud si říkáte, jak probíhala komunikace mezi ruskými vojáky a Nepálcem, který hovoří lámanou angličtinou s typickým indickým přízvukem, i na to poskytl Bibek odpověď. "Mluvil jsem a další z lidí překládal sám, nebo s pomocí překladače na telefonu," řekl Nepálec. Jak efektivní asi takové předávání příkazů bylo, si lze jen těžko představit.

Válka nemá smysl

Krátké angažmá v Putinově armádě, zdá se, Nepálci poněkud změnilo pohled na válku. "Je zabito tolik lidí. Válka není řešení, všichni jsou si rovni," říká svým ukrajinským věznitelům. Nakolik je to ale míněno upřímně, nebo si jen mladík snaží zachránit krk, je otázkou. "Putin je jako Hitler, ruský systém není dobrý," uzavírá Bibek Khatri.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy