Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Bitva o pracovníky z Ruska: Nový šéf ČT Souček se hájí, Šarapatka se rozohnil a dal mu to sežrat

Nový šéf ČT Souček dělá byznys s Rusy, tvrdí právník Šarapatka. Nesmysl, odpovídá ředitel
Zdroj: koláž eXtra.cz/ profimedia
obvinění

Právník a jeden z velitelů tažení proti ruskému vlivu v Česku, Zdeněk Šarapatka, se pustil do nově zvoleného ředitele České Televize. Jana Součka obvinil z toho, že ve svém domě provozuje byznys s ruskými občany pocházejícími z Petrohradu. Považuje to za skandální. Souček mu na sociálních sítích odpovídá, že rozhodně nejde o nic nelegálního, podnikat s Rusy není nelegální a Šarapatkovi zároveň připomíná, že do doby, než byl zvolen ředitelem, mu trnem v oku nebyl. Šarapatku obvinil, že na něj záměrně vytváří kompromitující materiály.

"Zatímco kontakt ministra Fialovy vlády se Zemanovým proruským exporadcem Martinem Nejedlým vyvolává politické turbulence a mravní vášně, skandální spojení neméně vlivné funkce generálního ředitele veřejnoprávní televize přímo s Rusy zůstává bez hluku," píše právník Zdeněk Šarapatka ve svém příspěvku na sociální síti X, který vydal také na platformě Seznam Médium. Odtud ale článek po několika hodinách zmizel. V textu obviňuje nově zvoleného ředitele České televize Jana Součka z toho, že při trvající válce na Ukrajině dělá byznys s Rusy. Ten přitom, kromě lidí a firem, kteří jsou na sankčním seznamu, nepodléhá žádnému omezení.

Rusové na Součkově adrese

Šarapatka z veřejně dostupných informací zjistil, že na Součkově adrese Rusové podnikají a Souček byl ve firmě, která se zabývá dále nespecifikovaným obchodem, jednatelem. Šarapatka dále tvrdí, že Souček souzní s Andrejem Babišem a "v případě volebního vítězství deklaruje odhodlání udělat z ČT služku vlády, existenčně závislou na státním rozpočtu". Reakce nově zvoleného ředitele veřejnoprávní televize na sebe nenechala dlouho čekat.

"Igor a Natalia byli moji klienti z praxe advokátního koncipienta někdy v roce 1997," píše Souček na Facebooku o Rusech, kteří měli užívat jeho adresu. "Vyhověl jsem jejich žádosti, aby mělo jejich s.r.o. přechodně sídlo (korespondenční adresu) v mém domě, protože tady žádnou nemovitost neměli a teprve hledali bydlení a obchodní kontakty," dodává s tím, že společnost nakonec zůstala nevyužitá a na její zrušení se zapomnělo. Slíbil, že zrušení sídla zařídí.

Kolektivní vina

"Minimálně proto, aby měl badatel jistotu, že se ze sklepa mého domku neřídí odporné raketové útoky na Ukrajinu. Takže si, Zdeňku, s tímhle vytvářením kompra hukni," vzkazuje Souček právníkovi Šarapatkovi. Zároveň dodává, že sám odsuzuje kolektivní vinu a předsudky, zde zřejmě vůči Rusům.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy