Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Babiš se chce jako prezident účastnit jednání Evropské rady: Nikdo na něj nečeká, vzkazuje europoslanec

Monika Babišová svého muže podpořila jak mohla.
Zdroj: eXtra/Jiří Schott
volba prezidenta

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš dlouhodobě tvrdí, že má v Evropě kontakty a pokud by se stal prezidentem, aktivně by jezdil na jednání Evropské rady. Zároveň by chtěl v Praze uspořádat mírový summit o Ukrajině. Redakce eXtra.cz mezi analytiky zjišťovala, zdali je něco takového vůbec možné.

Summity Evropské rady patří v celé EU k mediálně nejsledovanějším událostem. Nejméně čtyřikrát do roka se do Bruselu sjíždí hlavy států EU, které pak za zavřenými dveřmi jednají pozdě do noci. Zpravidla se jedná o premiéry a premiérky, za některé země se ale účastní prezidenti.

Za Českou republiku, která patří mezi parlamentní republiky, na summity tradičně jezdí předseda vlády. Nyní tedy Petr Fiala. Jeho předchůdce Andrej Babiš se svou účastí vždy rád chlubil a plnil sociální sítě svými fotkami s dalšími evropskými lídry. Před prvním kolem prezidentské volby se řešilo, že by se rád k ježdění do Bruselu na summity vrátil i ve své případné prezidentské funkci. Je to vůbec možné - a co by to pro Česko znamenalo?

Žabomyší války by Česko poškodily

Premiér za Česko na summitech jedná o nejcitlivějších politických tématech, jako je migrace nebo klimatická změna. Zastupuje u toho pozice aktuální vlády. Pokud by však za náš stát mluvil prezident, je otázka, s jakým mandátem by tam jel. Zvlášť Andrej Babiš, který se proti současné vládě ostře vymezuje, by mohl využívat tohoto pódia k prosazování svojí agendy, silným politickým prohlášením a nerespektování vládní linky. “Česko by tak v zahraničí (znovu) nemluvilo jedním hlasem a ostatní státy by mohly získat oprávněný dojem, že nevíme, co vlastně chceme. To by české pozici v Evropě ani ve světě rozhodně nepřispělo,” uvádí pro eXtra.cz Vendula Kazlauskas, analytička Asociace pro mezinárodní otázky.

“Naše nedávno skončené předsednictví v Radě EU navíc ukázalo, že když Česko chce, je u evropského stolu slyšet. Prezident k tomu vůbec potřeba nebyl. Byla by škoda o ten hlas zase přijít tím, že by prezident s premiérem sváděli o účast na summitech žabomyší války,” dodává Vít Dostál, výkonný ředitel Asociace pro mezinárodní otázky.

Jak to mají ostatní

Z ostatních zemí EU zastupují prezidenti na jednáních Evropské rady jen několik států - Bulharsko, Kypr, Francii, Litvu a Rumunsko. Krom Bulharska jsou to všechno země, kde prezident má reálnou politickou moc - mnohem víc než u nás. Jejich účast tak dává smysl. Andrej Babiš by se ve své případné prezidentské roli v Bruselu jistě rád setkával se svým “přítelem Macronem”. Jenže ten má doma ve Francii mnohem větší vliv na politická jednání, než by měl Babiš jako prezident.

Historické okénko

V naší historii zastupoval prezident Česko na summitech Evropské rady jen několikrát. Václav Klaus jel na jednání místo premiéra Jiřího Paroubka, když řešil chaos po českých parlamentních volbách. Prezident Klaus pak znovu zastupoval premiéra na některých evropských summitech věnovaných setkávání s mimoevropskými zeměmi. Dokonce za EU řídil jednání během českého předsednictví v roce 2009. Vždycky se ale držel instrukcí od vlády.

“Nemožná by tedy účast Babiše jako prezidenta na summitech nebyla, ale dávala by smysl, jen pokud by se podřídil vládě. A to by se mu nejspíš nechtělo,” uzavírá Kazlauskas.

Mírový summit? Na Babiše v Evropě nikdo nečeká

Babiš také opakovaně říkal, že by v Praze rád uspořádal mírový summit. Prý má v Evropě mezi vrcholnými politiky mnoho kontaktů. Jeho ambice však poněkud zpražil předseda nejsilnější frakce lidovců v Evropském parlamentu Mansfred Weber.

„Na Babiše nikdo na evropské úrovni nečeká,“ odpověděl na tiskové konferenci Weber a zdůraznil, že Babiš má přátelské vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který se přátelí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy