Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Atentát na Putina: V karaoke klubu za Moskvou se kuly pikle na odstranění prezidenta

Ruský vůdce Vladimir Putin.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
atentát

Ruské tajné služby aktuálně vyšetřují informace o možném spiknutí uvnitř svých vlastních řad s úmyslem zavraždit prezidenta Vladimira Putina. Informace pochází z telegramového kanálu VČK-OGPU, který je známý svými úzkými vazbami na kremelské bezpečnostní struktury. Napsal o tom britský Daily Mail.

Kanál VČK-OGPU uvádí, že se o úmyslu „odstranit“ prezidenta Vladimira Putina mluvilo v karaoke klubu Honey v Čechově u Moskvy. Podnik je známý tím, že ho často navštěvují agenti tajných služeb. Během schůzky v klubu se jeden agent prý s úmyslem svěřil informátorovi – Michailu Jurčenkovi, 37letému podnikateli ve stavebnictví. Při tomto setkání dokonce agent Jurčenkovi ukázal svůj služební průkaz. Po této události muž okamžitě kontaktoval policii.

Vyšetřovatelé se této záležitosti právě aktivně věnují. „Operativci na základě tohoto tipu zahájili prohlídku v klubu Honey, kde často dochází k setkáním různých bezpečnostních oddělení,“ uvedl telegramový kanál. Další zprávy také hovoří o Putinově paranoidním přístupu k vlastní bezpečnosti. Ruský diktátor je známý tím, že pravidelně mění místa pobytu a trasy svých cest. Údajně také při různých oficiálních akcích využívá dvojníka, uvádí Daily Mail.

Bývalý náčelník Vojenského zpravodajství Andor Šándor pro eXtra.cz před časem vyjádřil svou domněnku: "Pokus nebo skutečné zabití Putina, v žádném případě nemůže vést k ukončení války, spíš ji bude eskalovat.“

Přes 30 let u moci

V kontextu domácí politiky se předpokládá, že Putin bude usilovat o znovuzvolení v prezidentských volbách v březnu 2024. Kommersant, jeden z předních ruských listů, uvedl, že právě kandidatura vůdce Kremlu může být brzy potvrzena. Mluvčí Kremlu, Dmitrij Peskov, na otázku týkající se Putinovy kandidatury odpověděl, že „k tomu nemá co dodat“.

Putin, který je v čele Ruska již od konce roku 1999, by tak mohl pokračovat v úřadu až do roku 2030. Ruský prezident nicméně v posledních měsících čelí jedné z největších výzev za své působení ve funkci, a to vzhledem k napjatým vztahům se Západem a vojenským akcím na Ukrajině.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy