Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Andrej Babiš si připomíná nepříjemné výročí. Před čtyřiceti lety vstoupil k StB

Andrej Babiš vchází do soudní síně.
Zdroj: eXtra.cz/Renata Bušková
stále se soudí

Na jedenáctého listopadu připadá výročí, které si zřejmě Andrej Babiš nebude připomínat s nostalgií. Přesně před čtyřiceti lety se totiž upsal ke spolupráci s StB, komunistickou tajnou policií, která si za socialismu připsala na svědomí tisíce zničených životů. Babiš spojení s StB vždy popíral, k problematice se příliš nevyjadřoval, ale všechny soudy, které ho stigmatu Státní bezpečnosti měly zbavit, prohrál.

Psal se rok 1980 a mladému Andreji Babišovi bylo šestadvacet let. Díky vlivnému otci byl Babiš už poměrně na vysokém místě. Dvanáctého listopadu, tedy před bez jednoho dne před dvaačtyřiceti lety, Babiš podepsal StB vůbec první dokument. Agenti ho přesvědčili, aby se stal důvěrníkem. To znamená, že ho estébáci jednou za čas vytěžili, zda neví nějaké informace, které by jim mohly pomoci v boji s nepřítelem, ať už byl jakýkoli. Opravdový posun v estébácké kariéře Andreje Babiše přišel o dva roky později.

Babiš jako agent Bureš

Na svatého Martina, tedy 11.11. 1982, Andrej Babiš podepsal to, že z důvěrníka Babiše se stal agent s krycím jménem Bureš, které stále tak často slýcháme na demonstracích. Babiš měl být agent během svého působení v podniku zahraničního obchodu v Maroku. Jeho nábor prováděli tři agenti, jeden z nich má dnes již známé jméno - Július Šuman. Právě na twitterovém účtě, nesoucím toto jméno, se začaly objevovat informace kompromitující Andreje Babiše.

Andrej Babiš se proti nařčením, že spolupracoval s komunistickou tajnou policií, bránil zuby nehty. Agenti StB, kteří měli Babiše naverbovat, najednou začali vypovídat, že se jeho nábor nikdy neuskutečnil a dokumenty jsou falešné. Proč by je ale někdo falšoval, nebylo jasné. Soudy jejich výpovědím nikdy neuvěřily, mimo jiné proto, že pramenů, které uvádějí, že Babiš byl skutečně Bureš, je nejméně deset, jak píší Seznam zprávy.

Soudy Babišův protest zamítly

Sám předseda hnutí ANO a dnešní kandidát na prezidenta navzdory všem rozsudkům své zapojení popírá. Soudy jej však opakovaně nálepky agenta odmítly zbavit, protože podle jejich konstatování prostě agentem byl.

Babiš podle ČTK podal ke slovenskému Nejvyššímu soudu dovolání proti rozsudku Krajského soudu v Bratislavě, který v červnu zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u československé tajné policie StB jako agenta. Soud v létě rozhodl, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa, ale slovenské ministerstvo vnitra.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy