Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Andor Šándor o Petru Pavlovi na Ukrajině: Promluvil o vážných rizicích, která prezidentovi hrozí

Petr Pavel, Zuzana Čaputovvá a Andor Šándor.
Zdroj: Instagram Petra Pavla, publikováno se souhlasem, profimedia / koláž eXtra.cz
+ Dalších 8 fotografií
BEZPEČNOST

Český prezident Petr Pavel (61) a jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová (49) dorazili na předem přísně utajovanou návštěvu do Kyjeva jen pár hodin poté, co na hlavní město zčásti okupované Ukrajiny zaútočily ruské rakety. Jak na bezpečnost státníků i samotný útok pohlíží bezpečnostní expert Andor Šándor (65)? Pro eXtra.cz uvedl, že každá podobná cesta je riziková.

Prezident Petr Pavel a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová jsou na Ukrajině, oba to slibovali už řadu měsíců. Těsně před jejich příjezdem do hlavního města ale na Kyjev Rusové zaútočili raketami (informovaly například Novinky.cz).

Co na bezpečnost politiků říká expert? Každá podobná cesta státníka je samozřejmě riziko, i cesta do demokratické a bezpečné země je organizovaná v nějakém, byť minimálním stupni utajení. Především program politiků se úplně nezveřejňuje, aby nedošlo k nějakému problému. Přece jen se pohybují na veřejných prostranstvích, setkávají se s lidmi, tak je třeba to ošetřit,“ vyjádřil se pro eXtra.cz bezpečnostní analytik Andor Šándor.

„Pokud jde o Ukrajinu, je to o nějaký stupeň opět složitější. Bezpečnostní opatření vždy závisejí především na druhé straně. Na ní je to vždy, ale je-li takový stát ve válečném konfliktu, platí pak dvojnásobně, aby se o bezpečnost návštěvy postarala hostitelská strana. A Ukrajinci to umějí velice dobře. Těch návštěv měli už celou řadu. Americký prezident Joe Biden byl sice hlídán výlučně Američany, ale ostatní, stejně jako Pavel nebo Čaputová, jsou bezpečnostně zajišťováni ukrajinskou stranou. Oba se vrátí v pořádku domů, o tom jsem přesvědčený,“ popisuje.

Raketový útok nemířil na Pavla a Čaputovou

A rakety, které mířily ráno na Kyjev? Nemohly být signálem vyslaným návštěvě?

„Útoky podle mě nemají spojitost s návštěvou, jinak by to znamenalo, že Rusové mají kontakty s někým z okruhu nejbližších spolupracovníků minimálně jednoho ze tří státníků. A to by bylo velmi smutné. I kdyby to věděli, tak by nepochybně nestříleli, aby neohrozili návštěvu. Aniž bych jim jakkoli fandil, naopak, ale přece jen nejsou hloupí a umějí si představit, že útok na hlavy členských států NATO by byl okamžitě považovaný za útok na Alianci. Proto se přímému útoku určitě vyhnou a návštěva proběhne tak jako všechny předtím.

Moc dobře například dávno vědí, kde se pohybuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, už z minulého režimu znají všechny jeho bunkry, vystavěné ještě v dobách SSSR. Zelenskyj se pohybuje i na veřejnosti. Nemyslím si, že by pro ně byl nějaký velký problém ho zlikvidovat, ale asi to už není v jejich zájmu, aby to udělali. Možná na začátku speciální vojenské operace byl cílem, ale to už odpadlo,“ míní Andor Šándor.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy