Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Andor Šándor: Hákové kříže na ukrajinských dělech? Kozáci jsou trapná výmluva

Andor Šándor: Hákové kříže na ukrajinských dělech a trapné výmluvy
Zdroj: profimedia, koláž eXtra
+ Dalších 6 fotografií
NÁZOR

České ministerstvo obrany zuří. Z reportáže České televize totiž vyplynulo, že na samohybnou houfnici, kterou náš stát dodal na Ukrajinu, někdo z vojáků namaloval kříž nápadně podobný tomu, který používaly Hitlerovy armády. Ozývají se obranné hlasy tvrdící, že jde o kozácké kříže používané dlouhá staletí, bezpečnostní expert Andor Šándor to ale odmítá. „Je to trapná výmluva. I tam mají nacisty. Stejně jako u nás,“ řekl eXtra.cz.

Jde o takzvané trámové kříže, tedy takové, které jsou stejně jako kozácké rovnoměrné, ale na rozdíl od historických ukrajinských se na koncích nerozšiřují. Bylo to vidět na záběrech České televize z oblasti bojů na Ukrajině, jak dokládá twitterový příspěvek, který se ale kříže snaží obhájit historickým kontextem. České ministerstvo obrany si už stěžovalo ukrajinskému velvyslanectví.

Andor Šándor: Mají tam nacisty. Jako my tady

A co si o jejich užití na ukrajinské technice myslí bezpečnostní expert Andor Šándor?

Má to dva rozměry. Před lety se přišlo na to, že někteří naši vojáci v Afghánistánu měli emblémy brigády SS Dirlewanger. Je to selhání jednotlivce, ale také velitelů. Není možné, aby si žádný velitel praporu, brigády nebo roty nevšiml, že je na tanku nebo dělostřeleckém systému hákový kříž. Nešíří se to asi příliš hodně, ale je to tolerováno,“ diví se Šándor.

A pokračuje: „Na tom dělostřeleckém systému je to evidentní. Nahrává to všechno ruské propagandě, nahrává to i Čechům, kteří tvrdí, že je Ukrajina prolezlá nacisty. Ukrajina prolezlá nacisty není, ale jsou tam nacistické elementy, stejně jako jsou bohužel i v Česku. Problém je v tom, že Ukrajina je ve válce a těžko může říct, že tento emblém, tento nacistický znak, slouží k rozlišení ruské a ukrajinské techniky, která jinak bývá totožná,“ domnívá se.

Trapná výmluva?

Že by mohly kříže souviset s kozáckou minulostí, však kříž je ve znaku většiny složek ukrajinské armády, to odmítá.

„To je výmluva, jako že hákový kříž pochází z indické svastiky a podobně. V současné konstelaci to beru jen jako trapnou výmluvu,“ dodal pro eXtra.cz Andor Šándor.

Postřeh redakce

Redakce eXtra.cz našla fotografie další ukrajinské techniky (viz fotogalerie), z nichž je patrné, že kříž je skutečně rozlišovacím znakem ukrajinské armády. A že každá jednotka si ho maluje jinak. Dá se předpokládat, že ve válce, v bojích o záchranu své země před ruskými okupanty, opravdu nemají čas na školení, jak takový znak správně namalovat. Pak snadno někdo z neznalosti, necitlivosti nebo hlouposti zkrátka použije variantu, která u nás spojenců pak vyvolává pozdvižené obočí.

Při tom všem nesmíme ale zapomínat na mimořádně vážné zločiny, kterých se na Ukrajině ve velkém dopustili, dopouštějí a ještě dopustí Rusové (vraždění, mučení, znásilňování desítek tisíc civilistů), kvůli čemuž se plánuje mezinárodní proces století.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy