Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřela socioložka Jiřina Šiklová (†85), signatářka Charty 77

Zemřela socioložka Jiřina Šiklová (†85), signatářka Charty 77
Zdroj: Profimedia
ÚMRTÍ

Ve věku 85 let zemřela respektovaná socioložka, publicistka a spisovatelka Jiřina Šiklová. O odchodu signatářky Charty 77 informoval skrze média její vnuk Jan Šikl.

„Mohu potvrdit, že babička dnes po sedmé hodině zemřela ve Vinohradské nemocnici,“ cituje server iDNES Jana Šikla, vnuka Jiřiny Šiklové, uznávané socioložky a signatářky Charty 77.

Jiřina Šiklová byla všem dobře známá pro svou angažovanost v gender studies a politice, rovněž patřila mezi zakládající členy katedry sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Mezi léty 1956 až 1969 byla členkou KSČ. Po propuštění z univerzity působila jako sociální pracovnice na oddělení Thomayerovy nemocnice.

Po podepsání Charty 77 byla stranou sledována a v roce 1981 dokonce uvězněna za pašování tehdy nelegální literatury. Po převratu v roce 1989 se vrátila na Univerzitu Karlovu.

Roku 2009 kandidovala ve volbách do Evropského parlamentu za Stranu zelených. Rok poté vedla kandidátku téže strany za Královehradecký kraj do Sněmovny. Oba pokusy však zeleným nevyšly... Jiřina Šiklová byla členkou správní rady několika nadací a odborných časopisů.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy