Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřel zpěvák Josef Laufer, bylo mu 84 let. Poslední léta o sobě nevěděl

Laufer leží v umělém spánku.
Zdroj: Showpix.cz
+ Dalších 11 fotografií
ÚMRTÍ

Sbohem, lásko, já jedu dál… Česko se dozvědělo smutnou zprávu: zemřel zpěvák Josef Laufer (84†), který byl poslední léta ve vegetativním stavu v péči lékařů. Přes veškerou snahu dcery Ester se nakonec zázrak bohužel nekonal. "Táta odešel,“ rozeslala přátelům a kolegům Ester smutnou zprávu.

Kdo byl Josef Laufer

Josef Laufer byl český herec, zpěvák, scenárista, režisér, tlumočník, moderátor a textař, rodným jménem Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer, narozený 11. 8. 1939 ve francouzské obci Sables d'Olonne. V jednom státě byl počat, v druhém se narodil, ve třetím začal chodit do školy a ve čtvrtém měl docela úspěšnou kariéru, kterou zastavilo až zdraví.

Narodil se slezskému otci, židovskému lékaři, a španělské mamince, oba se potkali ve španělské občanské válce. Po ní se rodina přestěhovala do Francie, po její porážce hitlerovskými vojsky emigrovali do Velké Británie. Dětství tedy malý Josef prožil tam, zatímco tatínek byl vojenským lékařem u RAF.

V roce 1947 se všichni vrátili do Československa. Laufer se ve vrchlabské Tesle vyučil elektrotechnikem a poté pracoval ve výzkumném ústavu vakuové techniky v Praze.

Již během následující vojenské základní služby ale začínal hrát ochotnické divadlo a režírovat. Po vojně již hostoval v Divadle ABC a Semaforu, působil i jako tlumočník. Poté vystudoval herectví na DAMU (absolvoval v roce 1965) a založil divadelní soubor RADAR.

Kariéra

Od té doby začal pravidelně vystupovat v různých muzikálech, vyučovat pantomimu na taneční konzervatoři, vystupovat v Československé televizi nebo koncertovat s vlastní skupinou Golem.

V celé své profesionální kariéře úspěšně využíval své skvělé jazykové znalosti: hovořil plynně anglicky, španělsky a německy.

Často vystupoval v zahraničních filmech a seriálech, některé i režíroval nebo k nim psal scénáře.

Kontroverze

Velkým škraloupem na jeho pověsti byla aféra kolem písně Dopis Svobodné Evropě, kterou pro někdejší komunistický režim nazpíval v roce 1976 na oslavu tajného agenta Pavla Minaříka – ten plánoval vyhodit do povětří Rádio Svobodná Evropa v Mnichově, což byla Američany placená stanice vysílající pro občany států žijících v totalitních režimech, tedy také těch za železnou oponou. A Josef Laufer agenta, který vlastně nic nedokázal, adoroval jako statečného chlapíka“, který – a to bylo úplně nepochopitelné – „pomáhal míru“. A také coby spoluautor textu tvrdil, že západní stanice se měla učit pravdě od soudruhů…

Podle jeho ženy Ireny Greifové (sňatek měli v roce 1969) mělo jít jen o provokaci.

„Tohle nebyla žádná provokace, ale čistá kolaborace s komunistickým režimem,“ řekl na to před mnoha lety zpěvák Pavel Bobek pro Reflex s tím, že v Semaforu ho kvůli tomu opravdu neměli rádi, zpěvákovi to ale prý bylo srdečně jedno.

Kvůli prorežimnímu songu s ním odmítl vystupovat například zpěvák Jan Vyčítal.

Samotný Laufer na tohle téma odmítal mluvit, jen jednou letmo deníku Aha! řekl, že důvod byl prostý: „plné divadlo“.

Josef Laufer byl také veden jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti v kategorii důvěrník, krycí jméno měl Vostrý. Ústavní soud ale určil, že důvěrník nebyla forma vědomé spolupráce.

Estébáci na něj ale vedli spis Pepík, v něm psali, že po vysílání písně prý lidé začali vracet vstupenky na jeho vystoupení, někdo mu poničil auto a dostával prý výhrůžné dopisy. Soudruzi si naplánovali, že zpěvákovi pomohou, aby se dostal z duševní nepohody. Informuje o tom web Forum24.cz.

Kinematografie

Z českých filmů, v nichž se objevil, jsou nejznámější komedie Zdeňka Trošky Kameňák 1-5, kde hrál zbohatlíka Leo Kohna s nenáviděnou tchyní, dále seriál Cirkus Humberto či film Zuřivý reportér.

Zdraví

Dříve k němu neodmyslitelně patřil doutník a kouření, ale to již před řadou let kvůli zdraví silně omezil.

Zkraje roku 2020 byl na poměrně banální operaci srdeční chlopně, při ní ale bohužel došlo k vážným zdravotním komplikacím a oblíbený umělec posléze na 130 dní skončil v kómatu.

Po jakémsi částečném probuzení se ale nicméně už jeho zdravotní stav nijak nezměnil. Skončil ve vegetativním stavu, kdy pacient spontánně dýchá, ale není schopen komunikace, žvýkat ani polykat.

Jeho jediná dcera Ester Lauferová za ním pravidelně chodila a dělala vše pro to, aby mu v jeho stavu pomohla. „Nikdy to nevzdám, může se stát zázrak,“ říkala eXtra.cz v naději, která bohužel postupně slábla a nyní bohužel zhasla úplně. "Můj táta večer po dlouhé nemoci zemřel," napsala redakci eXtra.cz Ester.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy