Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřel Miro Žbirka: Legendární zpěvák v 69 letech podlehl těžké nemoci

Hudebník Miro Žbirka.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 6 fotografií
Smrt

Ve věku 69 let dnes podle serveru SME.sk zemřel slovenský zpěvák Miro Žbirka. Oznámení o jeho úmrtí se objevilo na zpěvákově profilu na sociálních sítích. Následně zprávu potvrdil Žbirkův PR manažer Rado Messa.

Československou hudební scénu zasáhla smutná zpráva. Ve věku 69 let nečekaně zemřel zpěvák Miro Žbirka, přezdívaný Meky. Zpráva se nejprve objevila na jeho facebookovém profilu, následně s ní přišel slovenský portál SME.sk, pro který hudebníkovo úmrtí potvrdil Žbirkův manažer Rado Messa.

O Žbirkově zdravotním stavu se v posledních dnech hodně spekulovalo. Špatné zprávy se nakonec bohužel potvrdily. Podle dostupných informací byl příčinou jeho úmrtí komplikovaný zápal plic, se kterým bojoval několik týdnů v nemocnici.

"Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na infúzích," napsal Žbirka v polovině října na Instagramu, kde sdílel i svou fotku z nemocnice, na které byl připojený na kapačkách. Logicky tak ihned rušil i všechny naplánované koncerty. "Posílejte energii, budu ji potřebovat," napsal tehdy. Bohužel to nestačilo...

Ovlivnili ho bratři

Žbirka se zapsal mezi legendy československé hudební scény. Narodil se 21. října 1952 do rodiny Slováka Šimona Žbirky z Trnavé Hory a Angličanky Ruth Galeové. Byla to právě maminka, která Mekyho vedla k angličtině a podporovala ho v hudbě. V té mu byli velkou inspirací také bratři Jason a Anton. Jak sám Miro potvrdil, byli to právě oni, kdo mu udali směr.

Žbirka společně s Jánem Lehotským a Marikou Gombitovou založil skupinu Modus. V roce 1977 získali Zlatou bratislavskou lyru za písničku Úsmev. Úspěšná spolupráce skončila, když si Žbirka založil vlastní kapelu Limit.

Porazil Gotta

Velkým úspěchem bylo pro zpěváka vítězství v anketě Zlatý Slavík z roku 1982. Dokázal totiž porazit další obrovskou hudební legendu Karla Gotta. Dodnes je jedním z mála, komu se to podařilo. Kromě zpěvu hrál i na kytaru a skládal písně. Věnoval se také krátce herectví. Koncertoval až do svého úmrtí, byť mu vystoupení komplikoval opakovaný zápal plic, kterému nakonec Žbirka podlehl.



Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy