Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřel Karel Schwarzenberg: Poslední český aristokrat podlehl vleklým zdravotním problémům

Karel Schwarzenberg si nenechal ujít Vary.
Zdroj: Herminapress
+ Další fotografie
NEKROLOG

Kníže Karel Schwarzenberg zemřel ve věku 85 let. Na sociální síti X (dříve Twitter) to kolem druhé hodiny ranní potvrdil aristokratův politický souputník Miroslav Kalousek. Schwarzenberg byl v posledních měsících opakovaně hospitalizován, nakonec naposledy vydechl v nemocnici ve Vídni, kam byl nedávno letecky transportován, aby byl nablízku své rodině. 

"Zemřel Karel Schwarzenberg… Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal," napsal v neděli kolem druhé hodiny ranní Miroslav Kalousek na Twitteru. Potvrdil tak smutnou zprávu, která se začala šířit médii.

Schwarzenberg se v posledních letech potýkal s vleklými zdravotními problémy, které v posledních měsících vygradovaly v opakované hospitalizace. Kvůli tomu nemohl převzít ani vyznamenání z rukou prezidenta Petra Pavla. Před týdnem pak přišla zpráva, že byl kníže letecky transportován do nemocnice ve Vídně. Zřejmě proto, aby byl v posledních chvílích blízko své rodině.

Pohádkový majetek


Karel Schwarzenberg, celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas, kníže ze Schwarzenbergu, se narodil 10. prosince 1937 v Praze. Dětství strávil na zámcích Orlík a Čimelice, kde také navštěvoval národní školu. Po komunistickém převratu v roce 1948 stát jeho rodině zabavil majetek, a proto přesídlili do Rakouska.


Prošel tradiční aristokratickou výchovou, od dětství se učil etiketě a několika jazykům, mluvil německy, česky, francouzsky, anglicky a italsky. Absolvoval gymnázium ve Vídni a poté začal studovat práva, pak i lesnictví v Mnichově. Ani jedna studia ale nedokončil, protože se musel věnovat správě rodinných panství po smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga. Ten zemřel v roce 1965 a podle odhadů tím spadl Karlu Schwarzenbergovi do klína majetek v hodnotě až 400 milionů eur.

Karel Schwarzenberg politik

Poté, co se po sametové revoluci vrátil do Československa, začal se angažovat v politice. Tehdejší prezident Václav Havel ho učinil svým kancléřem, ačkoli se Schwarzenberg této funkce vzdal ve chvíli, kdy Havel v roce 1992 abdikoval. Zároveň také získal v restituci rozsáhlý majetek, který byl jeho rodině v roce 1948 zabaven. V následujících dvanácti letech po svém konci v roli kancléře se věnoval řízení několika jím (spolu)vlastněných podniků, mimo jiné karlovarské Becherovky, kde byl čtyři roky předsedou dozorčí rady. Do vysoké politiky se vrátil v roce 2004, kdy byl zvolen senátorem. O další tři roky později pak byl ministrem zahraničí Topolánkovy vlády.

V roce 2009 se stal předsedou nově vzniklé strany TOP 09, kterou založil společně s Miroslavem Kalouskem. TOP 09 poměrně rychle vystřelila do popředí žebříčků popularity. Na této vlně popularity se vezla i Schwarzenbergova prezidentská kampaň v roce 2012, kdy kandidoval proti Miloši Zemanovi. Billboardy s portrétem "punkového" knížete, vyvedené ve stylu Andyho Warhola, tehdy zaplavily celou republiku. Schwarzenberg byl jedním z prvních českých politiků, který pochopil důležitost sociálních sítí a v hojné míře je v kampani využíval. Přesto to na vítězství nestačilo, získal o téměř půl milionu hlasů méně než jeho soupeř.

Manželka a milenka

Schwarzenberg byl dvakrát ženatý, a to se stejnou ženou – Therese Schwarzenbergovou. Poprvé se vzali v roce 1967 v tyrolském Seefeldu. Therese Schwarzenbergová během manželství porodila tři děti: Jana Nepomuka, Annu Karolinu a Karla Filipa. V roce 1987 ovšem vyšlo najevo, že Karel Filip je nemanželské dítě, které Theresa měla s rakouským průmyslníkem Thomasem Prinzhornem. Ten také svého syna legálně adoptoval ještě v tom samém roce. Tato nevěra vedla k rozpadu Schwarzenbergova manželství v roce 1988.

Pár se tehdy rozvedl, i když bylo veřejným tajemstvím, že Schwarzenberg měl tehdy vztah s podstatně mladší maďarsko-italskou markraběnkou Zitou Pallavicini. Tím ale vztah Therese a Karla Schwarzenbergových neskončil. Znovu se vzali v roce 2008 na zámku v Obermurau ve Švýcarsku. "Rozvod byl potřebný a nám oběma bylo snad od začátku jasné, že jednou zase budeme spolu schopní žít," řekla tehdy Therese Schwarzenbergová.

To ovšem nebyl Schwarzenbergovým vztahům konec. V roce 2013 se objevil na předávání Českého slavíka se svou milenkou Janou Vopěnkovou, tehdy čtyřiadvacetiletou dívkou z Nepomyšle. Vztah s velkým věkovým rozdílem vyvolal zájem médií. Ačkoli se pár později rozešel, Vopěnková na svého knížete nikdy nezapomněla. "Byla to pro mě životní zkušenost, která mi hodně dala a vzala. Zpětně nelituji ničeho, co jsem kdy řekla nebo udělala,“ řekla před lety pro eXtra.cz dívka.

Kontroverzní výroky

Schwarzenberg byl sběratel a vášnivý kuřák dýmek. "Mám s sebou vždy alespoň dvě. Přes den. A ty musí člověk střídat, protože dobrá fajfka musí vyschnout, jinak časem zahořkne. Mám příliš velké množství dýmek, jak jsem pořád v pohybu, tak je mám uložené na různých místech, ještě nějaké schované v kufříku," řekl v roce 2004 v rozhovoru pro časopis Reflex.

Právě kombinace aristokratických zvyků a Schwarzenbergova lidového vystupování mnoho lidí dráždila. Například označil rakouské protijaderné aktivisty za magory, ČSSD za povětrnou holku a jmenování Ladislava Bátory do funkce ředitele personálního odboru ministerstva školství přirovnal k řízení dívčí školy pedofilem. Stejně tak i často usínal během jednání v Poslanecké sněmovně, čehož využil v předvolební kampani, kterou doprovázelo heslo "Když se kecají blbosti, tak spím".

V roce 2019 se Schwarzenberg podrobil operaci srdce a lékaři mu úspěšně vyměnili srdeční chlopeň. O rok dříve zkolaboval na půdě Poslanecké sněmovny a jela pro něj záchranka, jak informoval Blesk. Tehdy zůstal v nemocnici na pozorování, ale nešlo ještě o nic závažného. Letos 12. listopadu ovšem vydechl Karel Schwarzenberg naposledy. Poslednímu českému aristokratovi bylo 85 let.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy