Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřel Jiří Cerha ze Spirituál kvintetu: Odešel 14 dní po posledním koncertu

Zemřel Jiří Cerha: Zpěvák Spirituál kvintetu měl mozkovou příhodu
Zdroj: Profimedia
Úmrtí

Ve věku osmasedmdesáti let zemřel zpěvák a dlouholetý člen skupiny Spirituál kvintet Jiří Cerha. V legendární kapele, která teprve před dvěma týdny ukončila činnost, působil Cerha řečený Cidla přes dvacet let.

Před dvěma týdny měla folková skupina Spirituál kvintet poslední koncert. V úterý 26. října večer zemřel její dlouholetý člen, zpěvák Jiří Cerha. „Od minulého úterý byl Jiří hospitalizován po mozkové příhodě ve vinohradské nemocnici,” prozradil člen Spirituál kvintetu Jiří Holoubek.

Smutné rozloučení

Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha řečený Cidla. Zpěvák, skladatel, pedagog, kapelník C&K Vocalu, od roku 2000 člen Spirituál kvintetu. Je nám to moc líto,” uvedla skupina na svém Facebooku.

Spirituál kvintet byla jedna z prvních českých folkových skupin, byla založena v roce 1960, barytonista Cidla v ní jako zpěvák působil přes 20 let.

Jiří Cerha se narodil 10. června 1943 v Praze. Maturoval v roce 1961 v oboru zahradník, pak studoval herectví a sociologii, přičemž ani jeden obor nedokončil. Hudební vzdělání získal na pražské Lidové škole umění. jako hudební skladatel se zabýval zejména scénickou hudbou. Komponování a zpěv také učil na pražské konzervatoři. S Petrem Skoumalem účinkoval na albu Kdyby prase mělo křídla.

Spolu se Spirituál kvintetem se po šedesáti letech kapely na scéně Cerha rozloučil posledním koncertem, který odehráli 13. října v pražské Lucerně.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy