Ze tří týdnů na dva: Vláda zkrátila karanténu pro rodiny, dosavadní nařízení trvalo dva dny
Člověk, který žije v domácnosti s pozitivně testovaným a nemůže dodržet podmínky izolace, musí mezi pátým až sedmým dnem pozitivního výsledku člena domácnosti podstoupit PCR test. Nejpozději tak musí učinit do desátého dne. Pokud bude mít výsledek negativní a bude bez příznaků nemoci covid-19, karanténu po 14 dnech po odběru pozitivního vzorku člena rodiny ukončí.
Vláda minulý týden kvůli šíření mutací koronaviru, které jsou nakažlivější, prodloužila karanténu a izolaci z deseti dnů na dva týdny. Dvoutýdenní karanténa v Česku platila na začátku epidemie, v září se zkrátila na deset dnů, což platilo do minulého týdne. Do karantény nemusí nyní ti, u nichž se v posledních třech měsících covid-19 už potvrdil. Od března do karantény nemusí ani lidé, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Musí mít certifikát o očkování nebo údaje musí být zapsány v centrálním systému a nesmí mít po kontaktu s nakaženým příznaky nemoci. Zdravotníci v Česku podali do pondělí přes 674 000 očkovacích dávek, obě dávky dostalo přes 243 000 lidí.
Havlíček: Lidé mohou jíst v závodních jídelnách, ale s odstupy
Vláda dnes také změnila usnesení o zaměstnaneckém stravování. Nezakazuje ho, jak vyhlásila v pondělí večer po jednání, ale nařídila striktní režim sezení u stolů. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51, za ANO) to řekl ČTK. Podle informací ČTK byl tento bod jediným na dopoledním mimořádném jednání vlády. Členové kabinetu o něm diskutovali asi půl hodiny.
U stolu může být podle Havlíčka buď jen jeden strávník, případně u dlouhých stolů musejí být mezi lidmi rozestupy dva metry, nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének.
„Je dobře, že vláda své rozhodnutí pozměnila a vzala v potaz opatření a úpravy, které jsou ve většině firemních jídelen již uvedeny v praxi řadu měsíců, zavádět se začaly loni na jaře. Jídelny často mají nastavená pravidla ve spolupráci s hygienickými stanicemi,“ uvedla ke změně usnesení předsedkyně Správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.
Provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení dbají na rozestupy, instalovali plexiskla mezi strávníky u stolu, snížili počet míst u stolu a v jídelně. Strávníci měli také přesně dané časy pro návštěvy jídelny. Samozřejmostí už nyní byla podle Nejezchlebové hygiena rukou a ochrana dýchacích cest. „Jídelna je bezpečné místo pro konzumaci stravy v rámci provozu například továrny, nikoli šatna či chodba,“ dodala Nejezchlebová.
Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum se prováděl v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy označilo za důležitou 63 procent respondentů.
Michael je manipulátor, tvrdí Aneta ze Survivoru. Po zradě ho vyškrtla ze svého života
Související články

Karel Havlíček krmil na výletě Betynu buřty: Dávat jí maso z Agrofertu je týrání zvířat, píší mu lidé

Karel Havlíček pod tlakem Andreje Babiše. Nechtěl ze sebe dělat klauna, neměl na výběr

Karel Havlíček poodhalil, jaký má vztah s Babišem: Občas si pánové vjedou do vlasů

Petr Fiala terčem drsného výsměchu. Havlíček ho označil za mimoně, kvůli TikToku ho veřejně ponížil
