Zdravá i jedovatá: Rebarbora není pro každého, komu může uškodit
Rebarbory se letos urodilo dost a dost, alespoň v určitých lokalitách. Tuto zeleninu lze využít v celé řadě receptů. Jako první se nabízí populární rebarborový koláč, chutná je ale třeba i v kynutých knedlících. Ale pozor! Rebarbora je sice zdravá, ale některé skupiny lidí by ji měly konzumovat jen velmi střídmě.
Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět. Rozhodně bychom si na ní neměli pochutnávat každý den. V průběhu roku se obsah nebezpečné látky v rostlině zvyšuje, což je důvod, proč je po sezóně, která trvá zhruba do poloviny června, škodlivá pro všechny.
Recepty z rebarbory
Neměli bychom ji jíst syrovou, ale řádně upravenou. Její úprava není složitá. Svou pozornost zaměřujeme na barevné řapíky, naopak velké zelené listy ve tvaru lopuchu necháváme stranou. Právě ty totiž obsahují zmiňovanou nebezpečnou kyselinu. Řapíky oloupeme, nakrájíme a dál s nimi zacházíme podle vybraného receptu. Buď ji dáme povařit, nebo zapéct.
Kynuté knedlíky s rebarborou
Rebarborový koláč
Rebarbora může být smrtelně nebezpečná
Kyselina šťavelová může být příčinou náhlé slabosti, ztíženého dýchání. Může také způsobit žaludeční problémy a v krajním případě i smrt. Zdravý člověk by však musel spořádat několik kilogramů této rostliny, aby mu hrozilo smrtelné nebezpečí.
Konzumace malého množství v nesprávně připravených potravinách však může způsobit řadu nepříjemných potíží, jako je pocit pálení v ústech a krku, nevolnost, průjem, bolesti očí, potíže s dýcháním či tmavě červená moč. Závažnější je, že kyselina šťavelová může mít za následek tvorbu ledvinových kamenů, které jsou tvrdými usazeninami minerálů a kyselých solí, jež se spojují v koncentrované moči a způsobují nevolnost a intenzivní bolest.
Revmatici a lidé, kteří mají problémy s ledvinami a žaludečními kyselinami, by měli být v konzumaci rebarbory ještě střídmější. Také by se jí měly vyvarovat těhotné a kojící ženy. Ve velkém by ji neměly konzumovat ani děti.