Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy koronavirus Extra Host (pořad) SuperStar 2020 Počasí

Nejnovější kauzy

Zdeněk Pohlreich o hromadné žalobě restauratérů na stát: Bude se to řešit, říká

Zdroj: archiv FTV Prima
+ Dalších 5 fotografií
ROZHODNUTÍ
Když nedávno Městský soud v Praze zrušil několik rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, okamžitě svitla naděje podnikatelům, kteří do té doby podle vlády neměli nárok na náhradu škody kvůli uzavření restaurací. Mezi nimi je i věhlasný Zdeněk Pohlreich, který stojí za několika podniky v centru Prahy. Jak se svěřil redakci eXtra.cz, počítá s tím, že dojde na hromadnou žalobu restauratérů.

Stát pochybil

Už když vláda najednou opatření v režimu krizového zákona změnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, ihned měla řada lidí jasno: stát se chce vyhnout náhradám škody, což z krizového zákona vyplývalo, zatímco z opatření ministerstva zdravotnictví ne.

A po rozhodnutí soudu, který tuto změnu prohlásil za naprosto nezákonnou a zrušil ji, se nabízí otázka, jestli podnikatelé neužalují stát takzvaně k smrti.

Jedním z kritiků některých postupů vlády je i z televize známý kuchař Zdeněk Pohlreich (63), jehož podnikání je nyní v těžkém minusu. Zavřeny jsou podniky Café Imperial, Next Door by Imperial i Divinis. Bude se s obchodními partnery domáhat náhrady ušlého zisku?

Hromadná žaloba

„To teď vůbec nevím. Právně se v tom moc neorientuju. Uvědomuju si tu možnost, ale zatím jsme neřešili, jestli ano nebo ne. Stejně si myslím, že to bude mít formu nějaké hromadné žaloby,“ řekl eXtra.cz Pohlreich.

„Asi všichni počkáme, co se bude dít, až se situace aspoň částečně zklidní, a pak se to asi bude řešit. Ale teď to nedokážu odhadnout,“ krčí rameny.

Jak se nezbláznit

Proti svému přesvědčení, že nejlepší gurmánský zážitek má člověk v dobré restauraci se špičkovou kuchyní a neméně podstatným skvělým servisem, musel chtě nechtě přistoupit i k rozvozu jídla, kde nechybí třeba bezlepková bábovka nebo jeho pověstná líčka na kořenové zelenině či svíčková.

„Snažíme se tak trochu limitovat škodu. Ale že by to mělo výraznější efekt, to vůbec. Některým firmám to asi funguje ziskově, my to děláme hlavně proto, abychom se nezbláznili. Nějaká kačka z toho asi vypadne, ale nejde přemýšlet nad tím, že to nějak může suplovat normální byznys. Na tom jsou zaměstnaní čtyři lidi, to je kapka v moři,“ dodal Zdeněk Pohlreich.

Související články

Další články