Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zbídačená Bulovka: Takhle vypadají zchátralé prostory prestižní pražské nemocnice

Bulovka: Takhle vypadají zchátralé prostory prestižní nemocnice
Zdroj: Petr Novák/ Extra.cz
+ Dalších 48 fotografií
Foto

Už je to více než rok, co zemřel první pacient s covidem. Tragédie se tehdy stala v pražské Nemocnici Na Bulovce. Ta se ovšem již delší dobu nachází v žalostném stavu, což dokazuje už jen pohled na ni zvenčí.

O tom, že části Bulovky nutně potřebují rekonstrukci, se diskutuje už dlouhou řadu let. Na dezolátní stav upozornil například loni ředitel Jan Kvaček. „Je tristní dívat se na to, jak špičkoví odborníci poskytují výbornou péči s drahými přístroji a jak se toto vše odehrává v budovách, které vypadají jako z válečného filmu,“ citoval Kvačka Deník.

V areálu Bulovky se nachází téměř padesát budov, přičemž zhruba třetina z nich včetně devíti domů s akutní lůžkovou péčí patří hlavnímu městu. Část areálu pak vlastní stát. Kvaček upozorňoval například na to, že by rekonstrukci potřebovala čistička odpadních vod, elektroinstalace na JIP interního oddělení nebo okna chirurgického pavilonu, která propouštějí vodu.

Kdo co provozuje

„Na infekční klinice jsou různé pokoje a některé z nich opravdu ve špatném stavu. Nemocnice pokoje nemůže rekonstruovat, protože budova patří Magistrátu hlavního města Prahy,“ řekla minulý rok portálu iDnes.cz mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. „Je to dáno roztříštěnou majetkovou strukturou, tím, že část nemovitostí v areálu je města, nicméně tu nemocnici provozuje stát,“ uvedl pro ČT24 pražský primátor Zdeněk Hřib (39). S tím, že je nemocnice zanedbaná, souhlasil také tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34).

Špatný stav budovy potvrzovali i samotní pacienti s covidem-19, kteří se zákeřným onemocněním na Bulovce bojovali. „Nemocniční pokoj tu připomíná holobyt bez jakéhokoliv zázemí a sociálního komfortu. Jsme tu drženi v izolaci jak v sedmdesátých letech,“ popsal portálu iDnes.cz jeden z nich. Nemocnice je však tehdy přesunula na jiné patro s pokoji s větším komfortem.

„Situace na Bulovce je hlavně psychicky nepříjemná pro zaměstnance, protože pracovat v takovém prostředí není příjemné. Pacienti přicházejí mnohdy do prostředí, které vypadá jak ve 40. a 50. letech,“ řekl Kvaček pro ČT24. „Počítáme, že je třeba investovat, řekněme tři miliardy korun. Tím by se dostal areál do stavu, že by byl vlastně plně zrekonstruovaný,“ dodal.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy