Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zázračná Anička (15) z chatrče: V balerínkách všem vytřela zrak, teď je z ní národní šampionka

Annamária vyhrála první místo a slaví úspěchy.
Zdroj: Se souhlasem Centrum voľného času CVrČek
+ Další 2 fotografie
Inspirativní příběh

Dojemný příběh o dívce z chudých poměrů, které se podařilo porazit mnohem lépe vybavené soupeřky, zaujal nejen Slovensko, ale i Česko. Po výhře získala trenéra i vychovatele a nyní je z patnáctileté Annymárie Horváthové národní šampionka. 

Před třemi lety se dívence z chudé romské osady podařilo na atletickém oválu porazit i mnohem lépe vybavené a trénované soupeřky. Běžela pouze v balerínkách a bez ponožek, ale i přesto se jí podařilo vyhrát. Od té doby se posunula o významný kus dál, získala sponzora a Centrum volného času CVrČek jí zajistilo nejen trenéra, ale také vychovatele.

Během tohoto víkendu se jí navíc podařilo získat významnou medaili. 20. června 2021 soutěžila Annamária na mistrovství Slovenské republiky dorostenců a dorostenek v Košicích. V běhu na 1500 metrů zvítězila,“ oznámili zástupci Centra volného času na Facebooku. „Blahopřejeme a jsme rádi, že balerinkový příběh pokračuje,“ stojí v hrdém prohlášení.

Žije v nuzných podmínkách

Annamária pochází z romské osady Moldava nad Bodvou, kde žila ve velmi nuzných podmínkách se šesti sourozenci. „Jsem na ni hrdá a pyšná, že vyhrála závody a má zlatou medaili. Hned jsem jí gratulovala a za odměnu dostala pizzu. Budou i nějaké oslavy. Annamária je sportovkyně tělem i duší, vidí se jako běžkyně. Začínala v balerínách, tomu se už můžeme jen smát, ale podívejte, co z ní vyrostlo,“ svěřila se pyšná maminka Izabela (38) pro web Cas.sk.

Zároveň maminka přiznala, že je život v osadě velmi náročný. Na děti je totiž sama a příjmy má pouze ze sociálních dávek. „Měsíčně je to 340 eur, ale jen za elektřinu dáme 70 eur. Vypomáhá mi nejstarší dcera, která už je na mateřské. Děláme vše tak, abychom vyšli a byli šťastní. Máme těžký život, ale nestěžujeme si,” popsala složitou situaci matka.

Malá šampionka nemá tušení, po kom zdědila běžecké geny. Nikdo v rodině totiž k podobné zálibě neinklinoval. „Běhám často a ráda. Těší mě, když si zlepšuji osobní rekordy. Zatím mě to velmi baví, a když vyhrávám, je to ještě lepší. Ráda také peču, možná budu cukrářkou,” uvedla Anička.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy