Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zahrádky restaurací se otevírají! Test je povinnost a ceny porostou, míní odborníci

(ilustrační foto)
Zdroj: Profimedia
COVID-19

Od pondělí 17. května se mohou otevřít venkovní zahrádky! Rozvolnění protikoronavirových opatření má však řadu podmínek. Stejně tak lze očekávat, že řada podniků zdraží.

Pondělí 17. května je zásadní den v době covidu-19 – otevírají se zahrádky restaurací! Není to však jen tak. Abyste si dali oběd, kafe nebo třeba večeři, musíte počítat s řadou vládních omezení, mezi která patří například, že podniky mohou mít otevřeno od 6:00 do 22:00.

U jednoho stolu může být maximálně skupina čtyř lidí, nejde-li o členy jedné domácnosti. Půjde-li o dlouhý stůl, může u něho sedět více lidí, ovšem rozestupy mezi jednotlivými skupinami musí být nejméně metr a půl.

Restauratéři rovněž musejí dodržovat přísné hygienické podmínky; zákazníci musejí mít k dispozici dezinfekci a po každém jednotlivém hostovi je třeba stůl i židli vždy vydezinfikovat.

Mezi základní podmínky, aby lidé mohli navštěvovat zahrádky restaurací, patří vstup na zahrádku s ochranou dýchacích cest či negativní test na koronavirus, doklad o očkování proti covidu nebo potvrzení o prodělání nemoci v posledních devadesáti dnech.

Kontrolovat to, zda hosté a restauratéři dodržují pravidla, bude hygiena a policisté. Jakmile jeden ze zmíněných orgánů dorazí do podniku, zákazníci mají povinnost prokázat se negativním testem či dokladem o očkování či prodělání covidu. Výjimku mají pouze děti do šesti let.

Jak se prokázat?

Negativní antigenní test nesmí být starší než 72 hodin. Negativním PCR test nesmí být starší sedmi dnů. Hosté zahrádek mohou mít i potvrzení od zaměstnavatele, že nejdéle před 72 hodinami absolvovali test s negativním výsledkem.

Restauratéři by měli akceptovat i čestné prohlášení studenta či jeho zákonného zástupce, že člověk ve škole nebo školském zařízení absolvoval nejdéle před 72 hodinami test. Pokud zákazník nemá, jak by dokázal, že byl testován, měl by mít možnost se otestovat na místě.

Test nepotřebujete, jestliže máte od ministerstva zdravotnictví certifikát, že jste naočkovaný a druhá dávka byla nejméně před čtrnácti dny.

Provozovatelé podniků mají rovněž akceptovat i laboratorně potvrzený koronavirus, od jehož prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dní.

Ceny v podnicích se zvýší

Podniky byly dlouhou dobu zavřené, v plném režimu fungovaly naposledy pouze pár týdnů v prosinci, ale kvůli špatné epidemiologické situaci musely 18. prosince zase zavřít a od té doby zejí prázdnotou. Lze tedy předpokládat, že se to projevilo i na stavu restaurací a ceny nápojů a pokrmů porostou. „Je důležité dívat se na skladbu nákladů, které teď rostly, takže se obáváme, že i ceny porostou,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Asociace restauratérů Kateřina Holnová.

„Po roce uzavírky se budou provozovatelé restaurací, hospod, ale také kadeřnictví či kosmetických salonů snažit výpadek zahojit,“ citují CNN Prima News ekonoma Lukáše Kovandu, který předpovídá zvýšení cen až o desítky procent. Konvanda však přemýšlí, zda zákazníci „takovou cenovou nálož skousnou“.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy