Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Z pohostinství k technologiím. Eliška změnila celý svůj život

Čtrnáct, ale možná i dvacet tisíc. Tolik v Česku schází IT specialistů a pro firmy je prakticky nemožné je sehnat. Přitom změnit svůj život a stát se tím, po kom je obrovská poptávka, může každý z nás.


Eliška Petříčková pracovala řadu let v pohostinství. Školila a sama čepovala pivo, dělala sanitačního technika. Jenže přišla pandemie. A právě tahle pro všechny z nás těžká životní zkouška jí paradoxně změnila život k lepšímu.

Musela si najít jinou práci, pohostinství bylo tvrdě zasaženo lockdowny, restaurace byly dlouhé měsíce uzavřené a Eliška práci potřebovala. Začala obsluhovat u čerpací stanice, pracovala v obchodě, nic z toho ale nebylo to pravé.

Možnost má každá z nás

Potom jí sestřenice navrhla, aby si zkusila udělat rekvalifikaci do úplně jiného oboru, a zkusila se uplatnit v IT. „Napsala jsem do Czechitas, kde vybírali ženy, které zapojí do projektu Digitální akademie. Vyšlo mi to hned napoprvé,“ vzpomíná Eliška na to, jak se nezalekla cesty do neznáma.

Nezisková organizace Czechitas, s kterou spolupracovala třeba společnost Huawei, vznikla před osmi lety, a to s cílem vzdělávat ženy tak, aby v IT získaly práci. Pořádá bezpočet kurzů a do oboru se snaží vtáhnout nejen ženy pracující, ale i studentky. Právě ony tak v budoucnu mohou díky technologiím změnit svět.

Eliška dokazuje, že změnit život se dá opravdu v jakémkoliv věku. „Bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsem udělala. Zjistila jsem, že mám na něco, o čem jsem si myslela, že toho nikdy nedosáhnu,“ připouští mladá ženy, která absolvovala zmíněnou Digitální akademii testování, která se v Praze konala poprvé, a to v rozsahu tří měsíců. Učila se testování softwaru, základy programování v JavaScriptu, a základy automatizace v Seleniu.

Možná jste se právě teď vyděsily… Programování? JavaScript? Automatizace v Seleniu? O co vůbec jde?

Ani Eliška neměla žádné zkušenosti a dnes z ní je junior testerka.V Czechitas mi to dokázali podat takovou formou, že po pochopí každý,“ zdůrazňuje. Osobně se přitom také setkala s častým předsudkem, že IT obor není pro ženy, respektive že se na matematiku a IT prostě nehodí.

„Ukázalo se, že to není pravda,“ dodává Eliška odvahu ostatním ženám.

Další články

Nejnovější kauzy