Trendy
Extrémní proměny Výměna manželek Farma Česko KVIFF 2025

Z Ostravy až do Hollywoodu: Roman Hadrbolec vařil pro Schwarzeneggera, po slávě však netoužil

Roman se Simonou Krainovou.
Zdroj: profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 10 fotografií
ÚMRTÍ

Roman Hadrbolec byl kuchař, který se nespokojil s běžnou cestou. Z ostravských restaurací se postupně vypracoval až do kuchyní hollywoodských hvězd. Podle Moravskoslezkého deníku vařil pro Arnolda Schwarzeneggera, Cher nebo Jacka Nicholsona, ale vždy zůstal skromný a oddaný svému řemeslu. Jeho životní příběh je jedním z těch, které inspirují – a jeho odchod zarmoutil celou gastronomickou scénu.

Z ostravských restaurací až do kuchyní hollywoodských celebrit – taková byla životní cesta šéfkuchaře Romana Hadrbolce, jehož předčasná smrt ve věku 50 let zasáhla nejen gastronomickou scénu, ale i osobnosti českého showbyznysu.

Z Ostravy do Beverly Hills

Roman Hadrbolec se narodil v Ostravě, kde také začínal svou profesní dráhu. První kuchařské zkušenosti sbíral v místních podnicích, ale brzy toužil zažít víc. Vydal se do Evropy a poté i na zaoceánské lodě. Právě práce na moři mu podle jeho slov změnila život – naučil se vařit pro klienty z různých koutů světa, zvládat vysoké pracovní tempo a přizpůsobovat se nejrůznějším požadavkům. To všechno se mu později velmi hodilo, když zakotvil ve Spojených státech.

V Americe nejprve vařil pro zástupce společnosti Herbalife či hudebního vydavatelství BMG. Zásadní zlom ale přišel, když se dostal do agentury v Beverly Hills, která zajišťovala osobní kuchaře pro celebrity. Hadrbolec se tak ocitl v prostředí, kde se v kuchyni setkával s osobnostmi jako Jack Nicholson, Paul Newman, Warren Beatty nebo Arnold Schwarzenegger. Právě s bývalým guvernérem Kalifornie a akční ikonou ho spojoval i jazyk – díky znalosti němčiny a rakouské kuchyně mu Hadrbolec připravoval jeho oblíbené pokrmy.

Pro iDnes Hadrbolec vzpomínal také na nečekané návštěvy – například když měl připravit večeři pro Cher, ale dozvěděl se o jejím příchodu jen půl hodiny předem. Zmínil i své setkání s Paulem Newmanem, který tehdy začínal podnikat s omáčkami a chtěl po Hadrbolcovi zpětnou vazbu. Kuchař, zvyklý si dělat omáčky po svém, si Newmanovy výrobky narychlo koupil, ochutnal a upřímně řekl, že by je trochu víc osolil. Newman jeho otevřenost ocenil.

Návrat do ČR

Podle Moravskoslezského deníku po návratu do Česka Hadrbolec pracoval na rozvoji hotelové gastronomie. Pomáhal nastavovat koncepty kuchyní, sestavoval nové jídelní lístky a dohlížel na to, aby restaurace odpovídaly světovým trendům. Působil například v síti Orea Hotels, kde dbal na kombinaci lokálních specialit, zdravé stravy a sezónních surovin. Aktivně sledoval mezinárodní kuchyně, zejména rostoucí vliv vietnamské, japonské nebo thajské gastronomie.

Smrt Romana Hadrbolce vyvolala vlnu reakcí i mimo gastronomii. Na Instagramu na něj vzpomínala Lucie Borhyová, fotky sdílela i modelka Simona Krainová. S respektem o něm mluvil také Jan Punčochář, který přiznal, že zpráva o jeho úmrtí ho zasáhla. Ačkoli nepatřili mezi blízké přátele, spojoval je stejný obor a respekt k řemeslu.

Karel Horváth z Extrémních proměn odhalil pozadí vztahu se slavným bratrem. Velká křivda i nečekaný posun

Související články

Další články

Nejnovější kauzy