Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Youtuber Tary o válce na rodné Ukrajině: Jsem hrdý na Čechy. A dojemná slova o dědečkovi

Taras "Tary" Povoroznyk vydělává ročně 15 milionů korun. Mezi youtubery v Česku nemá konkurenci.
Zdroj: profimedia
+ Dalších 6 fotografií
VÝROČÍ

Je to již rok, kdy ruská okupační vojska přepadla Ukrajinu a rozpoutala na ní válečný masakr. Jakých bylo posledních dvanáct měsíců z pohledu populárního youtubera Taryho (30), který sice žije v Česku, ale narodil se na Ukrajině, kde má řadu příbuzných? Přečtěte si, co řekl eXtra.cz.

Tary: Jak se žije rodině na Ukrajině

Válka na Ukrajině měla podle původních plánů ruského diktátora Vladimira Putina skončit za tři dny vítěznou přehlídkou v Kyjevě, místo toho se Ukrajina za pomoci semknutého Západu srdnatě brání.

Jak situaci vnímá youtuber Tary, pro kterého je vnímání konfliktu kvůli rodinným vazbám o něco emocionálnější než pro většinu Čechů?

„Rodiny na Ukrajině se válka momentálně dotýká hlavně výpadky elektřiny. Není tam nyní jednoduchý život, ale naštěstí můžu říct, že všechno příbuzenstvo je v pořádku. Nikdo nepřišel o život, nikdo se podle toho, co mám za informace, ani nezranil,“ řekl eXtra.cz tvůrce populárních videí.

„I bratranec manželky, který má tři děti a musel narukovat, je v pořádku. Poslední info, které mám, je to, že byl i zpátky s rodinou. Oni je rotují, ve službě není celou dobu,“ popisuje influencer, který před časem Aktuálně.cz prozradil, že tak jako spousta Rusů nyní v Česku zažívá kritiku kvůli svému původu, i on kdysi zažil šikanu. Říkali mu prý například Černobyle.

Mladý muž eXtra.cz sdělil i to, jak se marně snažil pomoci dědečkovi.

„Je to můj nejbližší příbuzný tam, ale do Česka nechce. Chtěl jsem ho dostat k nám do Říčan, ale se staršími lidmi je to těžké. Říká, že už je starý, že by už cestu nezvládl. Prý se tam narodil a tak tam i umře,“ krčí rameny.

Na začátku konfliktu u sebe aspoň ubytoval dvě krajanky, matku s dcerou.

„Byly z Kyjeva. Utekly, když na začátku Rusové začali napadat hlavní město. Po dvou měsících, co tu bydlely, se po stažení Rusů dobrovolně rozhodly vrátit zpátky. Přišlo jim, že tam bude už bezpečno,“ vzpomíná.

Válka bude trvat dlouho, žijeme v nejistotě

Samotná válka ho znervózňuje a udržuje v napětí.

Bohužel mám takový pocit, že konflikt bude trvat ještě dlouho. Válka ze dne na den neskončí. I konflikt na Donbasu trval před loňskými událostmi už osm let. Mám z toho respekt, žiju v napětí, protože nikdy nevíme, kdy může válka dorazit i sem. Ne přímo rovnou do Česka, ale blíž k nám. Vzpomeňme, jak spadla raketa na polské území, i když ho Ukrajina vypálila proti ruským raketám. A teď se dějí různé věci v Moldavsku. Je toho hodně. Žiju v nejistotě, vůbec nevím, co bude dál,“ přiznává mladík, vlastním jménem Taras Anatolievič Povoroznyk.

„Jaderné války se úplně nebojím, ale nikdy nevíme, kdy někomu může hrábnout a omylem něco odpálí,“ přidává.

Solidarita

I jeho po vypuknutí války na Ukrajině nadchla reakce velké části české veřejnosti.

„Byl jsem na Čechy hrdý. Byl jsem pyšný na to, kde žiju. Je tu spoustu dobrosrdečných lidí, kteří, když jde do tuhého, pomohou, přispějí, ubytují. Bylo to krásné pozorovat,“ přiznává Tary.

„Pak se to začalo u části obyvatel lámat do vlny nenávisti. Některým lidem přišlo, že na Čechy se kašle. Pomoci bylo tolik, že si říkali, že Ukrajinci mají všechno zdarma a oni si za to musí platit. To mi přišlo zvláštní. Sice se to snažím chápat, ale na druhou stranu tam je válka, jde tam o život, ale někteří lidé stejně měli zapotřebí vytahovat, že někdo má vstup do pražské zoo zdarma. To mi přišlo absurdní,“ diví se dodnes.

A jak doufá, že válka dopadne?

„Bylo by fajn, aby to skončilo vítězstvím Ukrajinců, akorát to je zatím v nedohlednu. Teď je potřeba hodně zbraní a munice,“ dodal pro eXtra.cz Tary.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy