Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Yemi poletí na Měsíc: Český tanečník se podívá ve vesmíru dál, než kdy kdo byl

Yemi A.D. se podívá do vesmíru. Poletí kolem Měsíce
Zdroj: se souhlasem JAD Productions
+ Další fotografie
UNIKÁTNÍ PŘÍLEŽITOST

Český tanečník Yemi A.D. má před sebou unikátní příležitost. Byl totiž vybrán do týmu vesmírné lodi, která poletí s jedenáctičlenou posádkou na Měsíc a zpět. Yemi prošel sítem milionu lidí, ze kterých si majitel projektu, japonský miliardář, vybíral. Unikátní projekt, jenž má za cíl spojit různá odvětví umění, se uskuteční příští rok. S Yemim jsme o projektu mluvili v průběhu letošního festivalu v Karlových Varech, kde byl teprve mezi uchazeči a nic neměl jisté.

Momentálně to je největší výzva mého života. Nevím, jestli někdy bude větší. Jde o šestidenní cestu, kdy se dostaneme čtvrt milionu mil daleko do vesmíru. Pokud se tam dostanu, překonáme největší vzdálenost, kterou kdo kdy ve vesmíru byl,” popisoval začátkem prázdnin Yemi A.D. pro redakci eXtra.cz. Bylo to v momentě, kdy byl vybrán mezi dvacet finalistů. Z mise měl už tenkrát velký respekt.

O co vlastně v projektu jde? Jmenuje se DearMoon a založil ho Yusaku Maezawa, japonský miliardář a filantrop, jehož jmění se odhaduje na tři miliardy dolarů, tedy asi sedmdesát miliard korun. Ten si u Elona Muska objednal první komerční let jeho raketou. Chce zjistit, jak dokážou lidé z naprosto odlišných oborů rozvíjet schopnosti lidstva na cestě vesmírem. V jedenácti lidech by tak měli podniknout týdenní cestu na Měsíc a zpět. Tři turisté byli jasní. Maezawa sám, americký DJ Steve Aoki a korejský raper s pseudonymem TOP. O ostatní místa se mohl ucházet kdokoli na světě a Yemi se neváhal přihlásit.

"Beru to vážně. Musím, protože je potřeba to probrat s rodinou, s rodiči. Je to mise, během které může člověk zemřít. Moje zvědavost ale přemáhá můj stav. Věřím na osud a věřím, že vás před domem může zabít auto a může to být nuda, anebo to může být jízda a člověk překoná hranice toho, co se povedlo zatím jenom hrstce lidí,” řekl Yemi. Teď se jeho záměr podařil a tanečník je štěstím bez sebe.

"Dnes jsem byl vybrán, abych se vydal na cestu jako žádná jiná: na cestu kolem Měsíce! Cítím pokoru, požehnání a vděčnost za tuto bezprecedentní příležitost reprezentovat svou zemi, svůj lid, svou rodinu a všechny kreativní snílky po celém světě na první civilní cestě na Měsíc v historii lidstva," napsal Yemi ve svém vyjádření na Facebooku.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy