Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Karel Gott (zpěvák) StarDance 2019 Extra Host (pořad) sametová revoluce

Nejnovější kauzy

Výzkumníci z ČZU přišli na to, jak pěstovat jídlo na Marsu: Výsledek je pozoruhodný

+ Dalších 13 fotografií
Marsonaut
Zajímalo vás někdy, jak by v budoucnosti mohlo vypadat jídlo, které by se dalo vypěstovat na Marsu? Projekt Marsonaut nám umožnil podívat se tomu pod pokličku. Laboratoř, která je pod vedením Jana Lukačeviče, funguje teprve od letošního jara a už jsou vidět výsledky.

V pondělí 21. října se v prostorách Planetária uskutečnila slavnostní galavečeře, na které se servírovaly vybrané chody, jejichž součástí byly i plodiny z první sklizně, vypěstované v aeroponické laboratoři na České zemědělské univerzitě. My jsme měli jedinečnou příležitost se této galavečeře zúčastnit a na vlastní kůži zažít chuť plodin, které bude možné pěstovat na Marsu.

Aeroponická laboratoř na České zemědělské univerzitě funguje od jara tohoto roku. Tento unikátní projekt s názvem Marsonaut vznikl jako součást dlouhodobé platformy #jetovtobě od Vodafonu, která se od minulého roku zaměřuje na pracovní příležitosti budoucnosti. Odhaduje se, že 85 % povolání, která budeme vykonávat v roce 2030, zatím neexistuje. Proto Vodafone nabízí mladým lidem možnost si tyto potenciální future jobs vyzkoušet.

Aeroponickou laboratoř se podařilo zprovoznit ve velmi krátké době. Tým biologů a IT specialistů pod vedením mladého vědce Jana Lukačeviče zkouší pěstovat vybrané plodiny pomocí zařízení, které pravděpodobně nalezne své využití na rudé planetě. Využívají k tomu speciální technologii zvanou aeroponie. Nejenže experiment zkoumá, jakým způsobem přispět kosmickému výzkumu a zajistit tak soběstačnost a samoudržitelný provoz budoucím astronautům na Marsu, ale přináší také možnost, jak řešit změnu klimatu na Zemi. Aeroponie je velice efektivní a dokáže uspořit až 95 % vody. Navíc dokáže řešit problém s ubývajícím prostorem, protože využívá systém vertikálního pěstování.

Výsledkem tohoto projektu je první sklizeň vybraných plodin. V laboratoři vyrostl například salát, ředkvičky, bazalka nebo hořčice. Z těchto plodin pak bylo připraveno speciální menu, inspirované podmínkami na rudé planetě Mars. Například křepelčí vejce naložená v kombuchovém octu s marinovanou bílou hořčicí a klíčky z pěstebního modulu. Nebo bouquet garni z listového salátu a čerstvých bylinek s agarovým želé, což je výtažek z červených mořských řas rodu floridae a gelidium, který se používá i v laboratořích s aeroponickým pěstováním na lepší výživu rostlin. Či speciálně upravené ředkvičky a jako dezert pralinky v barevných odstínech Marsu a v barvě modrého západu slunce na Marsu. Všechny chody byly naprosto skvostné a vše chutnalo opravdu skvěle. Podívejte se do fotogalerie na speciální laboratoř a také na menu, které bylo připraveno z první sklizně.

Mohlo by vás zajímat

Další články