Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Vystrčil prolomil mlčení: Miloš Zeman není schopen vykonávat prezidentskou funkci

Prezident Miloš Zeman.
Zdroj: profimedia
+ Další fotografie
zdraví prezidenta

Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Oznámil to dnes předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala.

Vedení Senátu se podle Miloše Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Odpověď ÚVN předsedovi Senátu

Sdělení první: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Sdělení druhé: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná.

Sdělení třetí: S názorem, stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice Praha na zdravotní stav prezidenta republiky byl ve středu 13. října, brzy dopoledne, seznámen inženýr Vratislav Mynář, vedoucí kanceláře prezidenta republiky, kterému bylo rovněž stanovisko předáno v písemné podobě.

Prognóza onemocnění je nejistá 

"Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti," řekl Vystrčil. Předseda Senátu rovněž sdělil, že podle názoru ÚVN je vzhledem k charakteru Zemanova základního onemocnění dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu "hodnocena jako krajně nejistá". "A tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná," dodal Vystrčil s odkazem na Zavoralovo vyjádření.

Zástupci senátorských klubů kvůli zdravotnímu stavu Zemana tedy nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a předsedu Sněmovny. "Jiná možnost bohužel nepřichází do úvahy, než že se musíme bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 ústavy," řekl Vystrčil.

Předseda Senátu také uvedl, že o Zemanově stavu byl už ve středu 13. října informován hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten dnes Senát a jeho předsedu obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví.  Přesto o den později zprostředkoval setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), který se o Zemanově kondici vyjadřoval pozitivně. Mynář ani dnes odpoledne ke zdravotnímu stavu prezidenta nic nesdělil, naopak Senát a jeho předsedu obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví kvůli žádosti ohledně Zemanova stavu a schopnosti zastávat prezidentský úřad.

Ornella vzdala snahy o usmíření s matkou. Už mě to obtěžuje, říká a přiznala, že dvě z jejích dětí babičku nikdy nepoznaly

Související články

Další články

Nejnovější kauzy