Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Vraždili se tu Arméni s Albánci: Takhle vypadá klub Kleopatra z Devadesátek dnes

Klub je přímo uprostřed sídliště.
Zdroj: eXtra.cz / Jiří Masojídek
+ Další fotografie
EXTRA EXKLUZIVNĚ

Sídliště Háje na jihu Prahy. Mezi paneláky je přízemní budova, typická pro sídlištní restaurace a menší provozovny různých služeb. Tady, v ulici Kupeckého, existoval v podobné budově podnik úplně jiného charakteru. Už od devadesátých let tam byl v provozu erotický noční klub, který hraje nemalou roli i v seriálu Devadesátky, jejž vysílá ČT každou neděli večer. Jak místo vypadá dnes a co víme o večeru, kdy za záhadných okolností v klubu zemřeli dva lidé? Extra.cz se vypravilo na místo sámé.

Na pražských sídlištích je velká rotace lidí a najít někoho, kdo konec devadesátých let pamatuje na této adrese a byl by ochoten mluvit, není vůbec jednoduché. Klub Kleopatra si totiž v devadesátých letech držel pověst uzavřeného podniku pro bohaté cizince. "Byl tam tak drahý vstup, že si to normální člověk tenkrát vůbec nemohl dovolit, ale co se dělo uvnitř, to byste se musel zeptat nějakého chlapa," říká pro eXtra.cz s úsměvem starší žena, která provoz klubu pamatuje. "Dělala jsem recepční vedle v hotelu," ukazuje na bývalý hotel Kupa, dnes spíše levnější ubytovnu, obrovskou dvaadvacetipatrovou budovu, která stojí vedle. Vypráví, že i na hotelu občas bydlely exoticky vyhlížející studentky ze zahraničí, které si na studium přivydělávaly v klubu. "Co přesně tam ale dělaly, to nevím," krčí rameny pamětnice.

Nechvalně proslulá Kleopatra

I další obyvatelé, kteří původní Kleopatru pamatují, potvrzují, že kolem klubu byl v drtivé většině případů klid. "Rozhodně to nebyl žádný Bronx," dodává s úsměvem další z pamětníků s tím, že před klubem se točila hlavně auta cizinců, Němců a Rakušanů. Oblíbený byl však také mezi Rusy, Armény a Čečenci, jak dokládá právě případ, z nějž vycházeli i tvůrci seriálu Devadesátky - ​ačkoli tam se odehrává případ o 4 roky dříve, než jak to bylo ve skutečnosti. V klubu tenkrát po střelbě zůstala dvě mrtvá těla.

Co se vlastně v klubu semlelo? Pokud prahnete po pravdě, vězte, že tu znají možná pouze přímí účastníci konfliktu, my se budeme muset spokojit pouze s verzemi, které zazněly u soudů. Začněme tedy s tou, kterou soud na základě neuvěřitelně složitého dokazování určil jako nejvíce pravděpodobnou. Tři arménští občané zavítali 16. října 1998 za zábavou do erotického klubu. Grigor Mažinjan, Vazgen Šahinjan a Ararat Nikogosjan se většinu večera slušně bavili, dokud večer nepokročil a alkohol jim nestoupl pořádně do hlavy. Když si poté v klubu vybírali dívky, pohádali se o jednu z nich s vedle sedícími Albánci. Alkohol sehrál svou roli, konflikt gradoval, aktéři se začali bít a netrvalo dlouho, než se začalo i střílet.


Zapeklitá vražda

Kdo kolikrát vystřelil, nebylo prakticky možné zjistit ani u soudu, na místě padlo kolem dvaceti výstřelů. Všichni tři Arméni naskákali do auta a odjeli, později policisté jednoho z nich, Nikogosjana, našli v autě mrtvého. Příčinou smrti jsou střelná zranění. Další z mužů utíká, třetího zatýkají policisté. Podle soudu není možné určit, kdo přesně a na koho střílel, oba Arméni tedy odcházejí od soudu se sedmnáctiměsíčními tresty. Jejich verze ale byly o trochu jiné než ty soudní.

"Přišel jsem do klubu s dvěma přáteli. Když jsem si šel pro druhé pivo, muž od vedlejšího stolu mě bez důvodu silně udeřil pěstí do obličeje," uvedl prostřednictvím tlumočníka obžalovaný Mazhinyan s tím, že jakmile začal krvácet, jeden z přátel jej šel doprovodit ven, aby se ošetřil, byl prý v šoku. Tam náhle uslyšel asi patnáct výstřelů z klubu, odkud právě vyšel. "V autě jsem zjistil, že mi chybí legálně držená pistole, ale jeli jsme pryč. Ararat chroptěl a chtěl do nemocnice," řekl podle dobové zprávy iDnes.cz Mazhinyan. Doplnil, že Ararat bohužel v autě zemřel, on se nechal vysadit doma a dál se o věci už nezajímal. Která verze je opravdu správná a není-li pravda někde úplně jinde, to se asi už nedozvíme.


Kleopatra dál žije

Když se podíváme do míst, kde klub kdysi býval, zjistíme, že místo stále slouží původnímu účelu. Pouze jméno se změnilo z Kleopatry na Lotos. Dvoje zabarikádované dveře, několik cedulí s telefonními čísly a otevírací doba. Jak to u těchto podniků bývá, na přehnanou reklamu si jejich vlastníci nepotrpí. "Nejsme ani strip bar nebo diskotéka. Byli jsme v Česku první a naše zkušenost se odráží v našich službách," píší majitelé současného klubu na svých webových stránkách. Jedno je jisté. Podobné rodeo jako v divokých devadesátkách už tu nezažijete.


Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy