Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Vojta Dyk v proslovu elegantně potopil Slavíky: Nic jsem nevydal, a stejně jsem skončil druhý, třeba takhle příště vyhraju, rýpl si

Manželé si večer opravdu užívali.
Zdroj: eXtra.cz/Jiří Schott
+ Dalších 9 fotografií
Kritika

Anketa Zlatý slavík je již dlouhé roky tvrdě kritizována za to, že neodměňuje umělce za jejich práci, ale spíš za jejich popularitu. Toho je ostatně důkazem i Vojtěch Dyk, který se umístil jako druhý nejlepší zpěvák, byť za dva poslední roky prakticky nekoncertoval a vydal jen jednu píseň. Sám si toho byl dobře vědom, což dal najevo během děkovné řeči, v níž elegantně a s ironií ťukl do způsobu soutěže. Jeho proslov ocenili jak diváci na sociálních sítích, tak třeba Agáta Hanychová.

Český slavík je anketa popularity. O tom není pochyb, rok co rok to dokládají samotné výsledky. Umělci v soutěži často nejsou odměňováni za svou tvorbu či výkony, ale především za to, jak moc je fanoušci milují. Stačí mít jen obrovskou fanouškovskou základnu na Instagramu, vydat jeden song a voilà, máte Slavíka. Letos je toho krásným příkladem třeba Eva Burešová, která skončila v kategorii zpěvaček třetí, byť vydala jen pár písniček a nemá na kontě jedinou desku. Druhým příkladem je Vojtěch Dyk, který si toho je také moc dobře vědom.

Třeba bude příště první

Sám to ukázal ve své děkovné řeči, když přebíral cenu za to, že se umístil na druhém místě, a přitom vydal za poslední dva roky jedinou novou písničku. Třetí Richard Krajčo alespoň loni vydal s kapelou Kryštof desku a společně koncertují jako o život. "V dřívějších letech jsem hodně vydával desky, koncertoval jsem a moc jsem se neumísťoval tady v té anketě. Za poslední rok či dva jsem nevydal žádnou desku, koncertů jsem měl minimum a stvořil jsem jenom jednu píseň, a hned mi to vyneslo druhé místo. Takže si říkám, milí televizní fanoušci, co si z toho mám vzít? Že mám ještě ubrat? Děkuju mockrát za tuhle message," řekl Dyk.

Jeho proslov byl na první pohled vtipný a milý, vyloženě elegantní. Jenže za tím vším se skrývala celkem jasná zpráva o tom, jak pramalý význam toto ocenění má. To také dokládají Dykova další slova. "Vlastně je to pro mě dobrá zpráva, že mě nemusí trápit žádné Edeny, žádný Instagram ani instadvagramy, všechno v pořádku, já zůstanu v tichu, v klidu, s nohama nahoře a budu dělat, co mě baví, takže děkuji a třeba budu příště první, že?" pokračoval Dyk a závěrem poděkoval všem, kdo jsou mu oporou.

Dyka okomentovala i Hanychová

Úspěch Dyka a Burešové je v o to větším kontrastu, že vítězové ankety jsou v hudební branži skutečně produktivní. Sama Ewa Farna, která se umístila za Luckou Bílou na druhém místě, řekla pro eXtra.cz, že je dobře, že vyhrála Bílá. "Já jsem aktivní zpěvačka, ona je aktivní zpěvačka a je dobře, že se to nějak projeví, o tom to má být," řekla v rozhovoru, který si můžete pustit v přiloženém videu.

Dykův projev začali ihned glosovat komentátoři napříč médii a vyzdvihují ho jako jeden z nejlepších momentů večera. Řeč talentovaného zpěváka okomentovala i Agáta Hanychová ve stories na svém Instagramu. "No tak tohle asi mluví za vše... Perfektní tečka..." napsala partnerka Jaromíra Soukupa. Dá se tak skoro říci, že loni byl noční můrou organizátorů Slavíka rapper Řezník, letos jí je Dyk. Avšak aspoň v mnohem kulantnější formě.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy