Víte, jak zpracovat a využít květy černého bezu? Hodí se nejenom na sirupy a limonády
Černý bez začal pomalu kvést, což je příležitost vyrobit si něco dobrého a zdravého. Bez přináší během roku užitek dokonce dvakrát. Na jaře trháme voňavé bezové květy a koncem léta sklízíme černé bobulky (bezinky), které se hodí na výrobu sirupů, marmelád i na koláč, jehož povrch posypeme drobenkou. Co všechno můžeme připravit z květů černého bezu? Na to jsme se podívali ve spolupráci s webem Toprecepty.cz.
Černý bez je opadavý keř vyššího vzrůstu, který roste především na okrajích lesů a luk. Najdeme ho
na některých venkovských zahradách, jejichž tradiční součástí dříve býval. Pokud máme na zahradě místo, určitě se vyplatí vysadit i tuto nenáročnou a rychle rostoucí dřevinu.
Nejprve nás potěší svými květy, ke kterým vám dáme několik rad, jak je co nejlépe zpracovat, později pak černými bobulkami, které můžeme sklízet koncem léta. A neučiníme-li tak my, postará se o to ptactvo.
Sběr a využití květů černého bezu
Aromatická květenství sbíráme za slunečného počasí, v čistém prostředí, obvykle koncem května a v červnu. Do sběru se nepouštíme, pokud je zamračeno nebo krátce po dešti.
Květy pečlivě kontrolujeme, aby v nich nebyly mšice. Připravujeme z nich především osvěžující limonády, nápoje a lahodné sirupy. Také je sušíme a přidáváme do čajů - ty mají potopudné účinky a doporučují se při nachlazení, rýmě, kašli a horečce. Drobné kvítky lze využít ve sladké i slané kuchyni.
Osvěžující limonády z květů černého bezu
Limonády jsou určené k rychlé spotřebě a osvědčených receptů na jejich přípravu je více. Stačí napustit do džbánku chladnou vodu (lze použít i perlivou) a k tomu přidat několik bezových květů a plátků citronu.
Podle některých receptů přidáme do vody, kterou svaříme s cukrem a necháme vychladnout, nakrájený citron, bezové květenství a trochu octu. Po několika dnech scedíme do lahví jemně perlivou limonádu. Místo octu je vhodný i malý kousek droždí.
Lahodné sirupy z květů černého bezu
Sirupy, na rozdíl od limonád, můžeme uchovat uložené po delší dobu, vydrží až do další sezony. V létě nás osvěží, v zimě je přidáváme do teplých čajů a pijeme při nachlazení. Zvlášť ceněné a oblíbené jsou sirupy připravované za studena.
Na 10 květů potřebujeme 1 litr převařené vychladlé vody a na plátky nakrájený citron. Necháme 24 hodin luhovat. Poté scedíme a důkladně promícháme s 1 kg krystalového cukru a 1 dkg kyseliny citronové. Sirup nalijeme do vypařených lahví a přidáme jednu lžičku až lžíci alkoholu, který vytvoří na povrchu ochrannou vrstvičku. Láhve uzavřeme a uložíme do chladna.
Voňavé medy z květů černého bezu
Nasbírané květy a pokrájené citrony krátce povaříme ve vodě a necháme odstát do druhého dne. Poté přecedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Postup je podobný jako při vaření pampeliškového medu. Med plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme. Používáme jako sladidlo, přidáváme do čajů při nachlazení a je-li med dostatečně hustý, poslouží i k mazání na pečivo.
Bezové květy ve sladké kuchyni
Drobné bezové kvítky využijeme i při vaření - v menším množství je přidáváme do pudinků, sladkých těst a různých dezertů. Oplachovat je nemusíme, zbytečně bychom z nich odplavili pyl a snížili výrazné bezové aroma. Květy se hodí do těsta na lívanečky, které po osmažení obalujeme v cukru a skořici. Můžeme vyzkoušet litou bezovou buchtu nebo muffiny s bezovým květem.
Bezové speciality sladké kuchyně
Osvěží nás chladivý sorbet s bezovou příchutí, který má citronovou vůni a chuť. Skvěle chutná pečený cheesecake, jehož základem je korpus z rozdrcených sušenek a krémová náplň s bezovou příchutí, kterou jsme připravili z tvarohu a smetany.
Další dobrotou je bezová panna cotta, která se podává se sladkou omáčkou. Bezové květy zalijeme smetanou a mlékem. Po scezení do tekutiny vmícháme želatinu, specialitu vychladíme ve formě a poté podáváme s ovocným rozvarem.
Kosmatice smažené v těstíčku
Když kvete černý bez, tradičně se smaží kosmatice. Celá bezová květenství namáčíme do ochuceného těstíčka z mléka, mouky a vajec. Po namočení vložíme obalený květ, který držíme za stopku, na pánev a osmažíme ho.
Po zatuhnutí těstíčka odstřihneme stopku a placičku dosmažíme i z druhé strany. Těstíčko můžeme nakypřit ušlehaným sněhem nebo kypřícím práškem a dochutit vanilkou či skořicí. Dá se připravit nasladko i naslano. Slanou variantu doplníme kořením a třeným česnekem.
Kvetoucí černý bez má své místo v naší kuchyni i bylinkové lékárničce, určitě se vyplatí věnovat mu pozornost a využít ho k jednoduchému zpracování, ať už na sirup, limonádu nebo podle dalších oblíbených receptů.