Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Viktor Zavadil o roli orlického vraha v Devadesátkách: Chodounského přemohl strach

Viktor Zavadil v minisérii Devadesátky.
Zdroj: Se souhlasem České televize
+ Další 3 fotografie
rozhovor

V úspěšné minisérii Devadesátky se role jednoho z orlických vrahů Petra Chodounského chopil herec Viktor Zavadil (29). V rozhovoru pro Českou televizi se herec svěřil, jak ke své roli přistupoval i co ho překvapilo. Také prozradil, s čím má on sám devadesátá léta spojená a co ho na minisérii Devadesátky fascinuje.

Seriál Devadesátky začíná v době, kdy jste byl čerstvě na světě. Jak moc jste šel do hloubky při studiu této doby?

Já jsem naštěstí ty "devadesátky" ještě stihl takzvaně z rychlíku, takže něco málo z té doby mi v hlavě zůstalo. Hlavně šusťákovky, gumáky, i když to jsou asi obecně atributy dětství spíš než konkrétní doby.

S čím máte devadesátá léta spojená?

Povodně v roce 97 na Moravě, plastový ubrusy a úchytky na stole, všudypřítomnej cigaretovej kouř. Ale na to, abych poznal, jestli se devadesátky v něčem promítly do chování lidí, jsem byl opravdu ještě myšlenkově jinde. Pravděpodobně u opravdickýho robota (bez obrazovky na břiše bohužel), kterého jsem dostal k Vánocům.

Jak jste přistupoval k postavě Petra Chodounského?

Z toho, co si z devadesátek pamatuju, jsem při přípravě na Chodounského opravdu vycházet nemohl. Naštěstí to ani nebylo potřeba. Chodounského v Devadesátkách vidíme v okamžiku, kdy nezvládne strach z toho, do čeho všeho se zapletl a jestli se to proti němu neobrátí, a rozhodne se napráskat své kolegy z orlického gangu.

A strach jako takový máme dnes úplně stejný, podobně jako v těch devadesátkách nebo sedmnáctém století. Možná se bojíme jiných věcí, ale ta emoce je neměnná. Co jsem ale chtěl, abych věděl, o čem mluvím, když vypovídám, tedy zjistit si detaily o případu orlických vrahů, které jsem znal vlastně jen z filmu Sametoví vrazi a letmo si pamatoval kauzu z médií. Překvapilo mě třeba Chodounského a Černého spojení s útěkem Jiřího Kajínka.

Byl jste divákem Případů 1. oddělení?

Nemáme televizní přípojku, takže boom okolo případů prvního oddělení mě minul. Když jsem potom dostal nabídku hrát Chodounského, některé díly jsem si zpětně pustil.

Jak se vám líbí Devadesátky?

Devadesátky se mi zatím líbí moc. Mám jako divák rád, když se jedná o uzavřené série o méně dílech, mám tendenci ty věci zhlédnout naráz, a to pak žere strašně čas. Často diskutovaná kamera mi připomíná nejrůznější komisaře Schimanski a další detektivky, které se vysílaly právě v devadesátkách, a připadá mi to jako skvělej odkaz na tu dobu. A vůbec myslím, že se podařilo nějak zázračně a kouzelně tu atmosféru devadesátek vytvořit a zachytit.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy