Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy StarDance 2018 Extra Focus Horoskop Zábava

Nejnovější kauzy

Velký test másla na českém trhu: Jaká jsou nejlepší a na které si dát pozor?

Spousta z nás snídá máslo. Ale vybíráme si to nejkvalitnější?
+ dalších 1 fotografií
Máslo každý z nás používá každý den. Mažeme si ho na chleba či rohlíky a zdobí náš každodenní snídaňový stůl. Řada lidí mu dává přednost před rostlinnými tuky, protože má lepší chuť. Ale všechna másla neobsahují přesně to, co by měla. Které máslo je to nejlepší? Velký test udělal portál Svět potravin.

Portál Svět potravin udělal test másel a přišel na šokující zjištění. Do testu bylo zařazeno 12 klasických másel a analýzy vzorků provedla zkušební laboratoř Eurofins. Hodnotila hlavně to, jestli másla splnila legislativní požadavky a jestli nevykazují známky žluklosti.

Také se zjišťovalo, jestli nebyly do másel přidané rostlinné tuky a zda jsou v pořádku jejich mikrobiologická vyšetření. Test se uskutečnil na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a sedm odborníků testovalo vzhled, vůni, konzistenci a chuť másel. Důležité bylo také to, jak je máslo roztíratelné.

Vzorky

Podle legislativy by měl být minimální obsah tuku 80 % a obsah vody maximálně 16 %. Všechna testovaná másla tyto limity splnila, čtyři vzorky měly dokonce více než 85 % tuku. Jednalo se o máslo Laktopol, Bio máslo Milko, Farmářské máslo Tatra a Dr. Halíř.

Nejméně vody zase bylo u Farmářského másla, pouze 12,9 %, nejvíce u Horáckého a Meggle – 15,6 %. V žádném másle nebyl nalezen rostlinný tuk.

Žádná másla neobsahovala aflatoxin ani rezidua antibiotik a v pořádku byla i mikrobiologická kvalita. Zkoumalo se také, jestli másla neobsahují plísně, kvasinky nebo bakterie. Nezjistily se žádné výkyvy.

Trvanlivost

Co se týče trvanlivosti, másla nebyla prošlá a v parametru žluklosti nebyl nalezen žádný problém. Vzorky byly tedy úplně v pořádku. Vymykalo se jen německé Meggle Alpské máslo. Do konce trvanlivosti mu zbývalo ještě 154 dní. A tak dlouhá doba je u másla nestandardní.

„Doba trvanlivosti našeho Alpského másla není zapříčiněna přidáním stabilizátorů, jak se může na první pohled zdát. Máslo vyrábíme na moderní, plně aseptické lince a surovina je během výroby dvakrát stloukána, díky tomu získává máslo delší trvanlivost,“ vysvětlila portálu Svět potravin Petra Hlavínová ze společnosti Meggle.

Vůně a chuť

Některá másla měla problémy s pachutí, ale ty vznikly spíše oxidací tuku při nesprávném skladování. Nejlepší chuť mělo pro porotu Čerstvé máslo Poděbrady a Dr. Halíř. Nejhorší hodnocení mělo Bio máslo Milko.

Test se také zaměřil na roztíratelnost másel. Po 10 minutách po vytažení z lednice se všechna másla roztírala bídně, po 20 minutách už to bylo o hodně lepší. Nejlépe na tom bylo Orrero a Tatra Farmářské. Nejhůř skončilo Bio máslo Milko.

Celkovým vítězem testu se stalo máslo Dr. Halíř, které bylo paradoxně ze všech másel nejlevnější. Naopak nejhůře dopadlo nejdražší máslo v testu Bio máslo Milko.

Většina obalů od másel byla přehledná, u některých másel ale bylo složité pátrání po tom, kde byl vzorek vyprodukován. Na obalu musí být vždy uveden ovál s registračním číslem podniku.

Mohlo by vás zajímat

Další články