Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Český slavík 2024

Velikonoční vajíčka, kam se podíváš! Oblíbené recepty, které z vás udělají experty na vařená vejce

Tuňákovo-vajíčková pomazánka je skutečná pochoutka.
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
Předchozí Další
+ Dalších 5 fotografií
Velikonoce

O Velikonocích jsou tradičně v oblibě jídla z vařených vajec, která se nahromadí po koledě s pomlázkou. Ať se jich sejde jakékoli množství, určitě je snadno upotřebíme. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz vám poradíme, kam všude se velikonoční vajíčka hodí.

Vařená vejce se mohou dát do polévek, omáček a dalších jídel. Možností je mnoho. Mezi nejoblíbenější způsoby využití vajec patří pomazánka, salát a tlačenka. Pokud máme vajíčka dopředu uvařená, bude jejich další příprava záležitostí chvilky.

Jak na vajíčkovou pomazánku

Pomazánku z natvrdo uvařených vajíček připravujeme především o Velikonocích, ale k chuti nám přijde kdykoli během roku. Patří mezi nejoblíbenější pomazánky, na kterých si rádi pochutnáme. Osvědčený základní recept si nejspíš pamatujeme ještě z dětství.

Na pomazánku stačí jen několik základních surovin. Nejlepší je držet se spolehlivého receptu. Nejprve uvaříme vajíčka natvrdo. Po uvaření je dobře vychladíme ve studené vodě a oloupeme. Potom oddělíme bílky od žloutků. Bílky zatím odložíme stranou.

Žloutky utřeme se změklým máslem a trochou soli na jemný krém. Přidáme do něj hořčici a další suroviny podle konkrétního receptu. Může to být pomazánkové máslo, tavený sýr, zakysaná smetana, tvaroh nebo jogurt. Kdo chce, přidá i majonézu a pomazánku dochutí pepřem. Všechny suroviny dobře vypracujeme, pomůže nám tyčový mixér.

Teprve po vypracování jemného základu doplníme další suroviny. Kdybychom přidali bílky hned na začátku společně se žloutky, nepodařilo by se nám již vymíchat hladký krém a pomazánka by neměla správnou konzistenci.

Především přidáme nahrubo nastrouhané nebo jemně nakrájené bílky, cibuli a kyselé okurky. Kdo chce, přidá uzeninu. Jednoduchý základní recept můžeme pozměnit přidáním další zeleniny, sýrů (např. Cottage) nebo tuňáka. Také recept na tuňákovou vajíčkovou pomazánku najdete na webu Toprecepty.cz.

Vajíčkový salát a jak na něj

Příprava vajíčkového salátu je velmi jednoduchá. Nejprve si připravíme základ. Pokrájíme vychlazená natvrdo uvařená vejce, nakládané okurky a cibuli. Na krájení vajec se nám bude hodit krájecí mřížkové kolečko.

Je-li pro nás cibule příliš ostrá, můžeme ji po nakrájení krátce spařit. V tom případě ji do salátu přisypeme až po vychlazení. Kdo chce, může do salátu doplnit předem uvařené, vychlazené a krájecím kolečkem protlačené nebo nakrájené brambory.

V další misce smícháme majonézu s trochou soli a mletého pepře. Na dochucení dodáme hořčici a trochu láku ze sterilovaných okurek. Místo láku se dá použít citronová šťáva nebo ocet. Majonézu s ostatními surovinami promícháme a přidáme do salátového základu.

Salát dobře smícháme a necháme vychladit. Po odležení ho podáváme s čerstvým pečivem. Hodí se na snídani nebo večeři. Můžeme ho podávat i jako lehký oběd. Pokud má jemnější konzistenci, dá se mazat na chlebíčky z veky nebo na krajíčky chleba.

Základní salát podle libosti doplníme nebo pozměníme. Vylepšíme ho nahrubo nastrouhanou uzeninou (salám, šunka), nakrájenou kapií nebo sýrem. Místo majonézy můžeme použít smetanový nebo obyčejný jogurt či zakysanou smetanu. Přidat můžeme i další zeleninu. Vhodná je vařená mrkev, celer nebo sterilovaná červená řepa.

Recepty na vajíčkovou tlačenku

Vajíčková tlačenka je další pokrm, do kterého zpracujeme přebytek vařených vajíček. Tento tradiční pokrm s atraktivním vzhledem, který připomíná barevnou šachovnici, můžeme s úspěchem připravit jako součást slavnostní tabule nebo jako pohoštění pro návštěvu. Jak vajíčkovou tlačenku připravit?

Do tlačenky potřebujeme natvrdo uvařená a dobře vychlazená vajíčka, která nakrájíme nadrobno. Připravíme si také vhodnou uzeninu, tvrdý sýr a sterilovanou zeleninu (např. Moravanku). Zeleninu vybíráme pěkně barevnou, aby tlačenka byla pěkná na pohled. Vhodné jsou okurky, kapie, hrášek, mrkev a další druhy.

Sterilovanou zeleninu scedíme, ale nálev si odložíme stranou. Zeleninu nakrájíme na úhledné kousky, stejně tak uzeninu (šunkový salám, kabanos, gothaj) a sýr. Vzniklou směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Podle návodu také připravíme želatinu, na kterou využijeme nálev ze sterilované zeleniny.

Všechny suroviny společně zpracujeme a vzniklou směs rozložíme do formy, vyložené potravinovou fólií nebo igelitovým sáčkem. Vajíčková tlačenka je velmi pěkná, když je připravená do formy na srnčí hřbet. Můžeme ale využít i jiné nápady. Například vyzkoušet vajíčkovou tlačenku s vůní láku z okurek.

Tlačenku necháme několik hodin ztuhnout v chladu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním ji krájíme na úhledné plátky, které podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou. Plátky jsou skvělé jako osvěžující jarní večeře. Vajíčková tlačenka určitě sklidí úspěch.

GLOSA: Naivní hanbaté krásky z Bacheloru. Denisa s Olgou touží po slávě, místo toho mají z ostudy kabát

Související články

Další články

Nejnovější kauzy